Akar, Dişli’yi nasıl yakalattı

15 Temmuz gecesi. Saat 21.00. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, makam odasında, çalışma masasında çalışıyor. İçeriye giren Tümgeneral Mehmet Dişli heyecanlı bir sesle, “Komutanım operasyon...

15 Temmuz gecesi.

Saat 21.00.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, makam odasında, çalışma masasında çalışıyor.

İçeriye giren Tümgeneral Mehmet Dişli heyecanlı bir sesle, “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız” diyor. Hulusi Akar, “Ne diyorsun ulan sen, ne operasyonu, sen manyak mısın, sakın ha!” şeklinde karşılık veriyor.

Genelkurmay Başkanı hiddetle, “Benim seninle, bir başkasıyla, böyle işlerin içerisinde olanlarla hiçbir işim olamaz” karşılığını verince, Dişli dışarı çıkıp emir subayı Levent Türkkan’a, “Odaya girin” diyor.

Akar savcılığa verdiği ifadede ayrıntılı olarak anlatıyor. “Birisi iterek sandalyeye oturmamı sağladı ve o esnada arkadan bir başkası, elinde el havlusu tarzında bir şeyle hem ağzımı hem burnumu kapatarak nefes almamı engelledi. Bu esnada kolunu boğazıma doladı, sıktı, askeri kıyafete ait ip türü bir cismin boğazıma sürtünmesiyle o anda nefes almakta güçlük çektiğim için debelenirken ve ellerimle burnumu açmaya çalışırken, bir başkası plastik kelepçeyi bileklerime taktı.”

KİMİN PİÇLERİSİNİZ

Bu esnada emir subayı Levent Türkkan silahı çekiyor, “Vururum, sıkarım” diyor. Akar, “Sık ulan” diye karşılık verince silahı indiriyor. Hulusi Akar, “Siz kimin piçlerisiniz. Nereden besleniyorsunuz, nereden emir alıyorsunuz, başınız kim sizin?” diyerek ayağa kalkmaya çalışıyor, Özel Harekâtçılar boynundan sıkarak oturtuyor. Bir kez daha ayağa kalkmak için hamle yapıyor. Özel Harekâtçılar tekrar boynundan sıkarak yerine oturtuyor.

Genelkurmay Başkanı helikopterle Akıncı Üssü’ne naklediliyor. Mehmet Dişli o sırada Akar’ın yanında. Akıncı Üssü’nde Tuğamiral Ömer Harmancık, darbe bildirisini önüne koyup Genelkurmay Başkanı’ndan imzalamasını istiyor. Ama sadece onunla yetinmiyor. “Türk Silahlı Kuvvetler’i yönetime el koymuştur” ifadesinin yer aldığı bölümü kameraların karşısında okumasını istiyor. Akar, imzalaması için önüne konulan bildiriyi fırlatıyor. Hulusi Akar’a çay ikram ediliyor, sehpaya su konuluyor. Hulusi Akar çayı reddediyor, içmiyor. Ama onlara bağırmaktan boğazı kuruduğu için su içiyor.

Sabah saatlerine doğru darbecilerin başarısız olduğu anlaşılmaya başlanıyor. Genelkurmay Başkanı sabah 08.30’da kurtarılıyor. O sırada bir arbede yaşanmıyor. Dişli bu kez, “Komutanım kurtulduk” diyor. Hulusi Akar, üsten ayrılacağı helikoptere doğru ilerlerken, Dişli’ye, “Sen kal” diyor. Ama o gelmek istiyor. Helikoptere birlikte biniyorlar. Çankaya Köşkü’ne ulaştıklarında saat 09.30’u gösteriyor. O sırada bazı bakanlar Köşk’te. Hulusi Akar bakanların olduğu odaya giriyor, “Nerede sıkıntı var” diye soruyor. Bakanlar, “Genelkurmay karargâhı, Akıncı Üssü ve 2. Ordu Komutanlığı’nda” diyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 969 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.864 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.241 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma İmamoğlu’nun mal varlığı artmış 22 Mart 2024 | 1.263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar