Erdoğan ile Trump telefonu nasıl kapattılar?

CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında şöyle bir diyalog yaşanıyor:Erdoğan: Güvenli bölge önerinizi olumlu karşıladım. Güvenli bölge benim de önerimdi.Trump: Olumlu...

CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında şöyle bir diyalog yaşanıyor:

Erdoğan: Güvenli bölge önerinizi olumlu karşıladım. Güvenli bölge benim de önerimdi.

Trump: Olumlu karşılamanızdan dolayı memnun oldum.

Erdoğan-Trump görüşmesinde yer alan yetkililerden öğrendiğime göre, iki lider güvenli bölgeyle ilgili detaylara girmiyorlar. Genelkurmay başkanlarının detayları ele alması konusunda mutabık kalınıyor.

NATO toplantısı nedeniyle Brüksel’de olan Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ile ABD Genelkurmay Başkanı Dunford bugün bir araya gelecek. Trump, Suriye’den çekilme kararını açıkladığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 14 Aralık tarihinde yaptığı görüşmede güvenli bölgeden söz etmemişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığındaki heyetin Ankara’daki temasları sırasında da bu konu gündeme gelmemişti. Bolton randevu alamadığı için ülkemizden erken ayrılırken, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve Genelkurmay Başkanı Dunford, muhataplarıyla görüşmeler yapmışlardı.

GÜVENLİ BÖLGENİN DETAYLARINI BİLİYOR MU?

ABD ile müzakerelerde yer alan bir yetkiliye, “ABD’nin istediği güvenli bölge ile bizim savunduğumuz güvenli bölge aynı mı?” diye sordum. ABD’nin istediği güvenli bölgenin PKK-YPG’yi korumaya dönük olacağı yönünde kaygılar olduğunu aktardım. Yetkili, “Henüz önerdikleri güvenli bölgenin detaylarını bilmiyoruz” karşılığını verdi. Genelkurmay Başkanı Güler’in Dunford’la yapacağı görüşmeden sonra bilgi sahibi olacaklarını söyledi. Bunun üzerine, “Peki bizim istediğimiz güvenli bölge ne?” diye sordum. ABD ile bu konunun müzakere edileceğini söyledi. “Güvenli bölge sınır güvenliğimiz açısından önemli. Sınırımızdan 30-35 kilometre derinlikte bir bölgenin güvenli hale getirilmesini doğru buluyoruz. Ayrıca ülkemizdeki Suriyelilerin geri dönmesi açısından yararlı buluyoruz” dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.614 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.175 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 496 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.194 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar