Erdoğan Kılıçdaroğlu’na neden gülümsedi?

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, AK Parti MKYK toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CNN Türk’te “Gece Görüşü” programında Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili...

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, AK Parti MKYK toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CNN Türk’te “Gece Görüşü” programında Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yaptığı açıklamaları ima ederek, “Ne yapacağımızı şaşırdık. Bu adam nasıl siyaset yapıyor böyle. Kendi ülkesini suçlayıp duruyor” diyor.

Söz konusu Kılıçdaroğlu olunca sert ifadeler kullanan Erdoğan bunları anlatırken gülümsüyor. Ama bu tebessüm sizi yanıltmasın. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kılıçdaroğlu aleyhine dava açacaklarını söyledi.

Elbette ki Kaşıkçı cinayetiyle ilgili tek değerlendirmesi bu olmuyor. “Olay bütün açıklığıyla ortada. Başından beri planlanmış bir cinayet. İşin peşini bırakmayacağız” diye konuşuyor. ABD Başkanı ile yaptığı görüşmeye değinerek “Trump konuyu açmayınca ben de açmadım. Ama Kaşıkçı cinayetini Trump’la Paris’te konuşacağız” diye ekliyor.

Erdoğan, Kaşıkçı cinayetinde şimdiye kadarkinden farklı bir strateji izliyor. Washington Post’a yazdığı yazıda “Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini Hadim ül Harameyn Kral Selman’ın verdiğine inanmam kesinlikle mümkün değildir” demişti. Ama ardından ilave etmişti, “Cemal’in katledilmesi emrinin Suudi hükümetinin en üst makamlarından geldiğini de iyi biliyoruz”.

Erdoğan, Kaşıkçı olayında Kral Selman ile veliaht prensi ayrı yere koymaya özen gösteriyor. Hatta ‘Hadim ül Harameyn’, yani ‘Mekke ve Medine’nin hizmetkârı’ unvanını hatırlatarak Kral Selman’a jest yapıyor. 

Kral Selman da bu jesti karşılıksız bırakmıyor. Kaşıkçı cinayetinden sonra iki kez görüştüğü Erdoğan’a “15 Temmuz ve 24 Haziran’dan sonra ziyaretinize gelemedim. Benim hatam. Kusuruma bakmayın” diyor. Ardından, G-20 zirvesine uçağıyla birlikte gitmeyi teklif ediyor. Erdoğan bu davete teşekkür etmekle yetiniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’la yaptığı konuşmayı son yılların en iyi görüşmesi olarak nitelendirmişti. Suudi Arabistan Kralı Selman’la konuşmasını ise son dönemlerin en iyi görüşmesi olarak görmek mümkün. Farklı stratejiden kastım bu. Erdoğan, Kral Selman’ı onore ederken bir parmağıyla da veliaht prensi işaret ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 324 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.146 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.802 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.152 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.852 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar