Kılıçdaroğlu affa kapıyı araladı mı, yerel seçimde ittifak yapacak mı?

AK Parti ile MHP’nin ‘cumhur ittifakı’nı yerel seçimlerde de sürdürme kararını aldığı, MHP’nin af teklifini Meclis’e sunduğu bir dönemde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu...

AK Parti ile MHP’nin ‘cumhur ittifakı’nı yerel seçimlerde de sürdürme kararını aldığı, MHP’nin af teklifini Meclis’e sunduğu bir dönemde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile geniş bir ufuk turu yaptık.

Kılıçdaroğlu’na 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi yerel seçimlerde de muhalefetle ‘millet ittifakı’ yapıp yapmayacaklarını, MHP’nin af teklifi karşısındaki tutumlarını sordum. CHP Lideri ile görüşmemizde edindiğim izlenimi ise en sonda değil, en başta paylaşmak isterim. CHP Lideri, rotayı tamamen yerel seçimlere çevirmiş durumda. Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimlerinde HDP’nin barajı aşması ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye destek sağlamak için muhalefet partilerine gidecek oyları engelleme yönünde bir çaba içine girmemişti. Ama bu kez Kılıçdaroğlu’nu farklı gördüm. Yerel seçimlerde iyi bir sonuç elde etmek için şimdiden kolları sıvamış. Yedi yirmi dört seçimlere hazırlanıyor.

İTTİFAKA NE YANIT VERDİ?

AK Parti ile MHP’nin ‘cumhur ittifakı’nı yerel seçimlerde de sürdürme kararı aldığını belirterek, “Siz de muhalefetle millet ittifakı yapacak mısınız?” diye sordum. Kılıçdaroğlu hiç duraksamadan şu yanıtı verdi: “Millet ittifakı ve cumhur ittifakı yasal bir temele dayanıyordu. Ama yerel seçimlerde ittifakın yasal şartları yoktur. Fakat Türkiye’de ne anayasa ne de yasa kalmadığı için, egemenler kendileri istediği şekilde bir hukuk uyguladıkları için ‘Biz ittifak yapıyoruz’ diyebiliyorlar. Elbette ittifak yapabilirler, işbirliği yapabilirler. Ancak yaptıklarının tek anlamı vardır: Korku. Bunlar korkunun ifadesi. ‘CHP kazanır’ korkusunun ifadesidir, arayışıdır. Peki, CHP kazanırsa ne olur? O kentte huzur olur, bereket olur, hizmet olur. Peki, ne olmaz? CHP’li belediyelerde partizanlık olmamıştır, olmaz; ayrımcılık olmamıştır, olmaz; kent rantçı bir anlayışla yönetilmemiştir, yönetilmez. Yani korkunun ecele faydası yok. Ankara’yı da İstanbul’u da Balıkesir’i de Denizli’yi de Manisa’yı da Mersin’i de Bursa’yı da Antalya’yı da Adana’yı da alacağız”

Kılıçdaroğlu’nun sözlerinden yerel seçimde ittifak yapmayacakları izlenimi edindim, sordum. CHP Lideri, “Zaten yasal olarak ittifak mümkün değil. Biz ittifakı milletle yapacağız. AKP’ye, MHP’ye, İYİ Parti’ye ya da diğer partilere oy veren vatandaşlarımızla ittifak yapacağız. Biz tabanda doğal ittifak yapacağız. Vatandaşlarımız CHP adayını görünce siyasi tercihini bir kenara bırakacak. Çünkü bilecek ki CHP’nin adayı seçildiği an itibariyle tüm beldenin belediye başkanı olacak, yandaşlık yapmayacak, kendisine oy versin vermesin beldenin, kentin tüm sakinleri için eşit olarak hizmet üretecek. Ve gönül rahatlığıyla CHP’nin adayına oy verecek. Özetle biz ittifakı, işbirliğini bizzat seçmenlerimizin, vatandaşlarımızın gönlünde yapacağız. Adaylarımız tüm siyasi partilerin seçmenlerinden oy alabilecek nitelikte olacak” diye karşılık verdi.

İSTANBUL VE ANKARA’YA ÖZEL STRATEJİ

CHP yerel seçimler için hafta sonu Abant’ta kampa giriyor. Yerel seçim hazırlıklarını konuştuğumuz Kılıçdaroğlu’na yerel seçimlere dönük özel bir stratejileri olup olmayacağını sordum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 1.203 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.808 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 823 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.465 Okunma Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi 12 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar