‘Cumhur ittifakı’ sürecek mi?

Önce adı üzerinde bir ittifak sağlanması gerekiyor. MHP,”Bu bir af değil ceza indirimi” diyor. Muhalefet ise MHP’nin teklifinin bal gibi af olduğunu düşünüyor. Rahşan Affı döneminde Adalet Bakanı olan...

Önce adı üzerinde bir ittifak sağlanması gerekiyor. MHP,”Bu bir af değil ceza indirimi” diyor. Muhalefet ise MHP’nin teklifinin bal gibi af olduğunu düşünüyor. Rahşan Affı döneminde Adalet Bakanı olan Hikmet Sami Türk ise “MHP’nin getirdiğinin 1999’da getirilenden farkı yok, hatta birçok maddesi de aynı” diyor.

Peki affa neden af denilmiyor?

1-Af olduğu zaman Meclis’teki oylamada nitelikli çoğunluk gerekiyor. Eğer ceza indirimi olursa Meclis’ten geçmesi için salt çoğunluk yeterli olacak.

2-Affın siyasi bedeli düşünülüyor.

AK PARTİ DEĞERLENDİRİYOR

Affın gerçekleşmesi için MHP’nin diğer partilerin desteğine ihtiyacı var. Özellikle de Cumhur İttifakı yaptığı AK Parti’nin tavrı önemli. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’ye giderken, şahıslara yönelik suçlarda devletin af yetkisi olmadığını, ancak kişilerin affedebileceğini söyledi. Erdoğan, MHP’nin teklifi karşısında duruşunu korudu. Peki bu AK Parti’nin, MHP’nin teklifine destek vermeyeceği anlamına mı geliyor? Bir karara varmadan önce Erdoğan’ın “Gelsin, görürüz, bakarız, üzerinde çalışırız. Ona göre de atılabilecek adımlar varsa, buna göre atarız veya nereye kadar, ne kadarı ayrı bir konu. Bunlar üzerinde çalışırız” sözlerinin üzerinde durmak gerekiyor. Erdoğan, MHP’nin teklifine kapıyı kapatmadı. AK Parti’nin hukukçuları MHP’nin teklifini inceliyorlar. Erdoğan’ın dönüşünde af konusu masaya yatırılacak. Kamuoyunda Rahşan Affı olarak bilinen teklif Meclis’te 5 kez müzakere edilmişti. Sonunda Rahşan Ecevit’in, “benim istediğim af bu değildi” dediği noktaya gelmişti. İki şey konuşulmaya başlandı mı gerçekleşiyor. Biri erken seçim, diğeri af. 24 Haziran’da erken seçim gerçek oldu. Ama affı nasıl bir macera bekliyor, izlemekte yarar var. AK Parti ile MHP arasında başlıklardan biri aftı, diğeri ise yerel seçim ittifakı.

İTTİFAKTA İLK ADIM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar 29 Mart 2024 | 1.982 Okunma Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.296 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.871 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.261 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.249 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar