Trump’ın ruhu dolaşıyordu

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, 21 Mayıs’ta yeniden AK Parti Genel Başkanlığı’na seçildiği kongrede, “metal yorgunluğu”ndan söz etmişti. AK Parti’de değişim ilk olarak bazı belediye...

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, 21 Mayıs’ta yeniden AK Parti Genel Başkanlığı’na seçildiği kongrede, “metal yorgunluğu”ndan söz etmişti. AK Parti’de değişim ilk olarak bazı belediye başkanlarının istifasıyla başladı.

Milletvekillerinin yüzde 48’i, Bakanlar Kurulu’nun ise yüzde 76’sı değişti. Değişim AK Parti kongresine de damgasını vurdu. Parti yönetiminde değişim oranı yüzde 58 oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine ile parti yönetimi arasına kalın bir çizgi çekti. Mevcut bakanları parti yönetimine almadı, parti yönetimini eski bakanlarla tahkim etti.

Erdoğan, salona, “Cesur yürekli lider” anonsuyla girdi. Salonda, “Dönmem geri senin yolundan” şarkısıyla tur attı. 15 dakikalık sinevizyon gösterisinde Erdoğan’ın siyasi mücadelesi anlatıldı. Kongre Erdoğan’la başlayıp Erdoğan’la bitti.

14 Ağustos 2001 tarihinde Bilkent Otel’de AK Parti’nin kuruluşunun açıklandığı toplantıya Erdoğan, “Artık hiçbir şey eskisi olmayacak” diye başlamıştı. O tarihten bu yana Türkiye çok önemli değişim yaşadı, hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Erdoğan konuşmasında bunu hatırlattı ve “Bu şarkının sonu yok” dedi. Belli ki değişmeyen tek gerçek olan değişim sürecek.

Trump’ın Erdoğan’ı hedef aldığı bir dönemde yapılan kongrede partililer yoğun katılımla, pankartlar ve sloganlarla Erdoğan’ın yanında oldukları mesajını verdiler.

ABD ya da Trump da demedi ama Erdoğan’ın mesajlarının hedefinde Trump vardı. Kongre salonunda ise Trump’ın ruhu dolaşıyordu.

Erdoğan, Trump’a yönelik  adrese teslim mesajlar verdi. “Biz soysuzlara zağarlık yapmak yerine meydan okuyoruz” dedi. “Birileri bizi ekonomiyle, yatırımla, kurla, dövizle, faizle, enflasyonla tehdit ediyor. Biz de diyoruz ki ‘Oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz’ diye seslendi. 

Erdoğan, “Zahirde bize stratejik ortak gibi gözüküp de attığı her adımla bizi stratejik hedef haline getirmeye çalışanlara teslim olmadık, olmayacağız” dedi. Cumhurbaşkanı, stratejik hedef tabirini ilk kez kullandı. Daha önce, stratejik ortaklığı ön plana çıkarırdı.

Konuşmada bir de olmayanlar vardı. Yeniden canlanan AB’ye ilişkin mesaj vermedi. Hakeza AK Parti’nin 24 Haziran seçimlerinde aldığı yüzde 42 oyun üzerinde durmadı.

Erdoğan’ın konuşmasında İslami referanslar da güçlüydü. Sezai Karakoç’un, “Kaderin üstünde bir kader vardır” şiirinden dizeler okuması, Hz. Ali’nin “Haksızlıklar karşısında eğilmeyin” sözünü hatırlatması ve çok daha önemlisi konuşmasını Peygamberimizin UHUD savaşında, Müslümanların çok zor durumda kaldığı bir sırada yaptığı dua ile bitirmesi dikkat çekiciydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.022 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 489 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.190 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.166 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar