İyi Parti kongresinde ne olacak

HAFTA sonu İYİ Parti’nin geleceği açısından kritik bir kongre yapılacak.Meral Akşener, tek aday olarak girecek kongreye. Kendisi aday olmayacak ama ortak aday gösterilecek. İYİ Parti demek Meral Akşener demek. Bu süre...

HAFTA sonu İYİ Parti’nin geleceği açısından kritik bir kongre yapılacak.

Meral Akşener, tek aday olarak girecek kongreye. Kendisi aday olmayacak ama ortak aday gösterilecek. İYİ Parti demek Meral Akşener demek. Bu süre zarfında Akşener’siz bir İYİ Parti’nin kısa süre içerisinde dağılacağı görüldü. Afyon kampından sonra Meral Akşener de bunu gördü, İYİ Parti de Akşener’siz yürüyemeyeceğini öğrendi. İYİ Parti yerel seçimlere Akşener’le girecek. Yerel seçimlerde Ege, Marmara ve Trakya’da İYİ Parti etkisi hissedilecek. İzmir, Ankara ve İstanbul seçimlerinde çıkaracağı adaylarla İYİ Parti, sonuçları etkileyecek. Yerel seçimlerde alınacak sonuçlara göre partide roller yeniden belirlenecek.

Kimilerine göre Akşener’in, Afyon kampında önce istifa edip ardından olağanüstü kurultay çağrısı yapması siyasi bir manevraydı. Böylece, kendisi olmadan partinin dağılacağını gösterdi. Bu arada Koray Aydın ve Ümit Özdağ gibi dişli isimleri de geriletmeyi başardı. Akşener’i geri dönüşe ikna edenlere göre ise istifa ve tekrar aday olmama kararı taktik bir manevra değildi. Akşener samimi olarak istifa etti, ardından da olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. “Kurultayda aday olmama kararım kesindir” derken samimi olduğu kanaatindeler. Seçimlerden sonra Akşener güçlü bir liderlik sergileyemedi ama yeni bir parti olmasına rağmen İYİ Parti bu süreci iyi yönetti. Meral Akşener’in geri dönmesi sağlandı. Böylece parti, siyasi hayatının en büyük tehlikesini atlatmış oldu. Bunda Akşener’in kapısında nöbet tutup kendisini kilitleyenlerin katkısı da göz ardı edilmemeli.

Akşener geri döndü. Ama bu süre zarfında liderliği ciddi yara aldı. Sıkıştığında partisini bırakıp giden lider pozisyonuna düştü. Akşener partisini kurtarmadı, partisi Akşener’i kurtardı. Lider zor zamanlarda ortaya çıkar.

MERKEZ PARTİ BEKLENTİSİ

İ Parti 12 Ağustos’ta sadece yeni bir kongre yapmayacak. Parti yeni bir yörüngeye oturacak. Akşener, İYİ Parti’yi kurmak için yola çıktığında merkez sağ ve merkez soldan isimlerin yer aldığı MHP’den ayrılmalar nedeniyle milliyetçi tonu olan merkez parti beklentisi hâkimdi. Ama MHP’den ayrılanların ağırlıkta olduğu bir parti ortaya çıktı. İlk hayal kırıklığı orada yaşandı. Partide itirazın nedenlerinden biri bu. “İYİ Parti seçmeni, MHP eğiliminde siyaset yapmaları için oy vermedi” deniliyor. İYİ Parti’nin AP’den ayrılan Demokratik Parti ya da CHP’den ayrılanların kurduğu Güven Partisi gibi, MHP’den milletvekillerinin kaymasıyla oluşan bir parti olmadığı savunuluyor. “Seçmen MHP seçmeni değil, İYİ parti seçmeni” değerlendirmesi yapılıyor. Merkez partilerden gelenlerle MHP kökenliler arasında ciddi bir ayrışma söz konusu.

VAZO ÇATLADI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar 29 Mart 2024 | 1.787 Okunma Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.296 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.871 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.260 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar