Seçmenlerdeki kaymalar sonucu etkileyecek mi?

24 Haziran gecesi belki de uzun süredir ilk kez nefes nefese izleyeceğimiz bir seçim olacak. Seçimlere 12 gün kala seçmen eğilimlerinde ilginç kaymalar söz konusu. Seçimlere katılımın yüksek olacağı...

24 Haziran gecesi belki de uzun süredir ilk kez nefes nefese izleyeceğimiz bir seçim olacak. Seçimlere 12 gün kala seçmen eğilimlerinde ilginç kaymalar söz konusu. Seçimlere katılımın yüksek olacağı gözleniyor. Kararsız seçmen sayısı hızla azalıyor. Çünkü seçmenler cumhurbaşkanı adayları ve partiler hakkında kararlarını büyük ölçüde netleştirmiş durumdalar. Ancak ittifakların içindeki oy geçişleri sürüyor.

24 Haziran seçimleri hızla ikili bir yarışa dönüşüyor. Erdoğan’ın baştan beri stratejisi de oydu. Muharrem İnce’yi hedef almak suretiyle Erdoğan-İnce kutuplaşmasını hedeflemişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu gerçekleşiyor. Ama ittifaklar nedeniyle baraj sıfıra indiği için orada parçalı bir tablo söz konusu.

Milletvekili seçiminde kritik eşikler önemini koruyor. Bu Meclis seçiminde hiçbir partinin işinin kolay olmadığını gösteriyor. ‘Cumhur ittifakı’ açısından yüzde 45, ‘millet ittifakı’ için yüzde 38 ve HDP için yüzde 10 sınırları aşılmış değil, milletvekili seçiminde psikolojik eşik sürüyor, bıçak sırtı bir durum söz konusu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde müthiş bir iniş ve çıkış yaşanıyor. Son 12 günde bu hızlanır mı bilemem. O nedenle cumhurbaşkanı adaylarıyla ilgili ulaştığım verileri aktarmak istiyorum.

ERDOĞAN’LA DEVAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti seçmeninin yüzde 99’unun oyunu alıyor. Muhafazakâr kesimde AK Parti’ye oy vermeyeceğini söyleyen seçmen dahi, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğini söylüyor. O nedenle Erdoğan ile AK Parti oyları arasında bir makasın olması bekleniyor. Erdoğan oylarını yüzde 50’nin üzerinde tutmaya çalışırken, AK Parti’yi de sırtında taşıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP’den beklediği oranda destek alamayan Erdoğan’a, Kürt seçmen desteğini sürdürüyor. Erdoğan’ın ilk turda seçilmesinin önünde bir engel gözükmüyor. Meclis’te ise MHP etkisi ittifakın lehine gelişiyor. ‘Cumhur ittifakı’ MHP’nin katkısıyla Meclis’te çoğunluğu sağlıyor.

ERDOĞAN VURDUKÇA İNCE’YE YARIYOR

24 Haziran seçimlerinde başarılı bir çıkış yakalayan Muharrem İnce ise, son düzlüğe girerken CHP’nin sosyolojik sınırını aşmış durumda. CHP’nin her seçimde takıldığı yüzde 25 sınırını aşan İnce’nin seçmenlerle sağladığı diyalog, ortalama Türk vatandaşının anlayacağı dili kullanması, Erdoğan’la polemiğe girmesi, dinle, dindarlarla, başörtüsüyle bir sorununun olmaması nedeniyle yükselişini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan vurdukça Muharrem İnce yükseliyor. Muharrem İnce’nin bagajının olmaması nedeniyle Erdoğan’ın kullanabileceği bir açık vermiyor. İnce’nin yükselişinde ‘ince‘ bir çizgi var. Muharrem İnce hâlâ AK Parti seçmeninden oy alamıyor. O nedenle muhalefetin psikolojik barajı olan yüzde 38 sınırı aşılamıyor. Meral Akşener’e giden CHP oyları İnce’ye dönüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar 29 Mart 2024 | 917 Okunma Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.289 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.870 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.256 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar