İttifakın püf noktaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşmesinde AK Parti- MHP ittifakı açısından en kritik eşiklerden biri aşıldı. İki lider, ittifak konusunda ittifaka...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşmesinde AK Parti- MHP ittifakı açısından en kritik eşiklerden biri aşıldı. İki lider, ittifak konusunda ittifaka vardı.

Başından beri ittifakın şeklinden ziyade arkasındaki iradeye dikkat çekmeye çalışıyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan her defasında, ”Büyük fotoğrafa odaklanın” diye uyarıyor. MHP ile birlikte yeni sistemi inşa etmekten söz ediyor. Bahçeli ise ”2019’da Türkiye’de üçüncü bir dönem başlayacak” diye konuşuyor.

Erdoğan ve Bahçeli’nin anlaşmaya vardığı yasal düzenleme yarın Meclis’e sunulacak. Böylece tüm ayrıntılara sahip olacağız.

AK Parti ve MHP, yerel seçimlere ayrı ayrı girecekler. İttifak, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve milletvekili seçimi için geçerli olacak. Yerel seçimlerde 18 yaşında aday olma hükmü ve seçildiği takdirde askerliğin ertelenmesi imkânı getiriliyor. Seçim güvenliğiyle ilgili düzenlemeler yapılıyor. Seçim güvenliğini tehlikeye düşüren durumlarda sandık görevlileri güvenlik görevlisini çağırmadıkları takdirde, vatandaşlara bu hakkın verilmesi sağlanıyor.

Geniş kapsamlı düzenlemeler ise Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimine dönük olacak. Tabi burada düzenlemenin sadece AK Parti-MHP ittifakına dönük olarak yapıldığını düşünmemek gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine göre yeni bir sistem inşa ediliyor. Yasalardaki ittifakı engelleyen hükümler kaldırılıyor.

İNCE AYRINTILAR

Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde en çok merak edilen noktalardan biri ise ittifakın ismi ve bunun seçim pusulasında yer alıp almaması konusuydu. Yeni düzenlemede ittifak yasal hale getirilirken, ittifakın ismi ve bunun seçim pusulasında yer alıp almaması siyasi partilerin tercihine bırakılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar 29 Mart 2024 | 1.982 Okunma Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.296 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.871 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.261 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.249 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar