2019’da Kılıçdaroğlu’nu bekleyen

CHP kurultayının yapıldığı Arena Kapalı Spor Salonu’na yaklaştıkça, Parti Meclisi adaylarının pankartları, afişleri karşılıyor.Daha salona adım atar atmaz bu kez elinize broşürler...

CHP kurultayının yapıldığı Arena Kapalı Spor Salonu’na yaklaştıkça, Parti Meclisi adaylarının pankartları, afişleri karşılıyor.

Daha salona adım atar atmaz bu kez elinize broşürler tutuşturuluyor, kartvizitler uzatılıyor. PM için 488 aday çıktı. Öyle ki, bazı adayların ismi oy kullanılacak kabinlerin içine yazılmış. Divan’dan “İsimler tinerle silinecek, lütfen oy kullanılacak kabinlerden uzak durun. Kokudan etkilenmeyin” anonsu yapılınca salondaki gergin hava birden dağılıyor, yerini esprilere bırakıyor. Herkesin dilinde aynı benzetme var. CHP’liler Parti Meclisi’ne girmek için sarf ettikleri enerjiyi iktidar olmak için harcasalar, ilk seçimde iktidar olurlar deniliyor. Haklılık payı var. Ama CHP’yi canlı tutan da bu. İktidar olan ANAP ve DSP silinirken, iktidar yüzü görmeyen CHP’nin ayakta kalmasında bu canlılığın payı yok mu? Yanlış olan, bazen kantarın topu kaçıyor. Türkiye’de iktidar olma hedefine odaklanmak yerine parti içi iktidar için kıran kırana bir mücadele veriliyor. Parti içi verilen mücadele kurultay salonunda bırakılıp, ülkede iktidar olmak için kollar sıvanmıyor. Kurultayda bir yandan da PM’ye olan yoğun ilginin sebebini soruşturdum.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçileceği belli olduğu için bütün gruplar PM’ye yüklenmiş. Ayrıca kongreden çıkacak PM, CHP’yi 2019 seçimlerine taşıyacak. Belediye başkan adayları, milletvekilleri ve cumhurbaşkanı adayı burada karara bağlanacak. O nedenle PM’ye ilgi büyüktü.

KILIÇDAROĞLU NASIL KAZANDI

CHP, 2019’a giderken en önemli kurultayını gerçekleştirdi. Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi kurultay salonunda kazanmadı. Kılıçdaroğlu, adalet yürüyüşü ve seçim yarışında tek rakibi olan Muharrem İnce’ye verilen 49 mükerrer imzanın rakibine yazılmasını istediği anda kurultayın sonucu ilan edilmiş oldu. Kılıçdaroğlu’na imza verenlerin bir kısmı oy vermedi, İnce’ye imza vermekten çekinenlerin önemli bir kısmı ise oy verdi. Hem 2016 kurultayında hem bu kez Kılıçdaroğlu’na verilmeyen 400-450 civarında kemikleşmiş bir oy var. Kemal Bey’in parti içinde bu oranı dikkate alarak siyaset yapması gerekiyor.

İkinci bir nokta ise CHP liderinin kurultay konuşmasındaki en önemli eksiklik, geleceğe dair bir vizyon ortaya koyamamasıydı. Kurultay bitti ama 2019’a dair belleklerde yer edecek bir mesaj verilebildi mi? Başka bir deyişle Kılıçdaroğlu seçildi ama CHP kazandı mı? Bu sorunun cevabını vermek için erken. Kılıçdaroğlu’nun seçilmesiyle birlikte CHP’nin kaybetmediğini söyleyebiliriz. Ancak 2019’a giderken CHP’yi çok önemli gelişmeler bekliyor.

2019 BEKLENTİLERİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 1.815 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.656 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.150 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.851 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 836 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar