1 Mart tutanakları açıklansın çağrısı

‘ABD’nin Kürt planında üçüncü aşama’ başlıklı yazımın çıktığı gün eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül aradı. 1 Mart tezkeresinin çıktığı...

‘ABD’nin Kürt planında üçüncü aşama’ başlıklı yazımın çıktığı gün eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül aradı. 1 Mart tezkeresinin çıktığı dönemde Milli Savunma Bakanı olan Vecdi Gönül, 1 Mart tezkeresinin görüşüldüğü MGK toplantısının tutanaklarının açıklanmasını talep ediyor.

1 Mart tezkeresinin görüşmeleri öncesinde 31 Ocak ve 28 Şubat tarihlerinde olmak üzere iki MGK toplantısı yapılıyor. Gönül, asıl müzakerenin 31 Ocak tarihli toplantıda yapıldığını belirtiyor.

“TBMM 1 Mart tezkeresini reddetmekle tarihin önüne çıkardığı Irak’ın kaderine onbinlerce askerle fiilen müdahale etme imkânını reddetmiş oldu. TBMM üyelerinin bir kısmı bu zor kararda oylarını MGK’nın yaklaşımına istinat ettirmiştir.

Bu sebeple, aradan on beş sene geçtiğine göre, mevcudiyetinin temeli böyle hayati bir kararı yönlendirmek olan MGK’nın bu konudaki 31 Ocak 2003 tarihli birinci toplantı müzakerelerinin açıklanmasına imkân verecek bir hukuki düzenlemenin yapılması bugün alınacak salim kararlar için de faydalı olacaktır kanaatindeyim. Zira bugün karar yetkisinde olan saygıdeğer zevatın hiçbirisi o gün MGK üyesi değildi” diyor.

Geldiğimiz noktada bütün sorumluluk 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinde gibi bir iddia içerisinde değilim. Fakat bir grup, “Bugün Ortadoğu’da Kürtler, İsrail’den sonra ABD’nin ikinci müttefiki konumuna geldiyse bunda bizim 1 Mart tezkeresini reddetmekle girdiğimiz sürecin payı büyük” tezini dillendirmeye başladı. O nedenle Vecdi Gönül’ün çağrısını anlamlı buluyorum.

MGK Kanunu’nun 10. maddesinde, ‘Tutanaklar ve görüşmeler açıklanamaz ve yayınlanamaz’ hükmü yer alıyor. Ancak devamında ise, “Kararlar Milli Güvenlik Kurulu’nun vereceği karara göre açıklanabilir veya yayınlanabilir” diye açık kapı bırakılıyor. Bu arada bir adım ileri gidip, 1 Mart tezkeresinin görüşüldüğü TBMM’deki oturumun tutanaklarının açıklanmasını öneriyorum. Üzerinden 10 yıllık süre geçtiğine ve yasal bir kısıtlama kalmadığına göre, tutanaklar açıklansın, kimin neyi savunduğu anlaşılsın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti 01 Mayıs 2024 | 996 Okunma Erdoğan: ‘50 artı 1 sistemi değişmeli’ 30 Nisan 2024 | 6.647 Okunma Erdoğan, Özel ve Dervişoğlu’ndan beklentiler 29 Nisan 2024 | 1.241 Okunma Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.655 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.671 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar