Üniversite isimleri

Milliyet Gazetesi Yazarı bugünkü (16.03.2022)''Üniversite isimleri'' başlıklı yazısı.

Üniversiteler eskiden bulundukları kentin adını alırdı. Köklü üniversitelerin pek çoğu halen öyle.

Üniversite sayısı arttıkça ya da el değiştirdikçe isimler de çeşitlendi. Bu arada birkaç yıl içerisinde iki üç kez ismini değiştirenler oldu.

Yeni açılan üniversitelere önce devlet büyüklerinin adı verildi.

İlk uygulamalar yaşayan devlet adamlarından çok ebediyete göç edenler yönündeydi. Sonraki yıllarda, hayatta olanların isimleri de verilmeye başlandı.

Vakıf üniversiteleriyle birlikte kurucu şirketlerin ya da ailelerin isimleri öne çıktı

Giderek yaygınlaşan bir başka uygulama ise bulundukları semtin ya da bulundukları kentlerin sembol isimlerine yönelik tercihler.

Tuttu mu, kalıcı olur mu? Onu da zaman gösterecek.

Üniversite sayımız 200’ü çoktan aştı. Daha da artıyor.

Artmalı mı, artmamalı mı?

O, üzerinde uzun uzadıya konuşulması gereken çok ayrı bir konu.

Bugün gelin önce isimlere bir göz atalım, sayıları ve diğer ayrıntıları sonra değerlendiririz.

İsimli üniversiteler

İlk üniversitemiz İstanbul, ikincisi de Ankara, diğerleri sonra geldi. İşte isimli üniversitelerimiz: Atatürk, Gazi, Hatay Mustafa Kemal, Abdullah Gül, Acıbadem Mehmet Aydınlar, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Ağrı İbrahim Çeçen, Alanya Alaaddin Keykubat, Alanya Hamdullah Emin Paşa, Altınbaş, Ankara Hacı Bayram Veli, Ankara Yıldırım Beyazıt, Aydın Adnan Menderes, Bilecik Şeyh Edebali, Bolu İzzet Baysal, Burdur Mehmet Akif Ersoy, Bezm-i Alem, Demiroğlu Bilim, Erzincan Binali Yıldırım, Fatih Sultan Mehmet, Fenerbahçe, Hasan Kalyoncu, İbn Haldun, İhsan Doğramacı Bilkent, İnönü, İstanbul Aydın, İstanbul Gedik, İstanbul Okan, İstanbul Sabahattin Zaim, Kadir Has, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Karamanoğlu Mehmet Bey, Koç, Malatya Turgut Özal, Manisa Celal Bayar, Muş Alparslan, Necmettin Erbakan, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Nuh Naci Yazgan, Osmaniye Korkut Ata, Özyeğin, Recep Tayyip Erdoğan, Sabancı, Süleyman Demirel, Tekirdağ Namık Kemal, Tokat Gaziosmanpaşa, Yaşar, Zonguldak Bülent Ecevit...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Müthiş bir dernek ve 5. Sanayi Devrimi (2) 24 Nisan 2024 | 189 Okunma 4. Sanayi Devrimi, bir dernek ve bir kıvılcım (1) 21 Nisan 2024 | 72 Okunma Köy Enstitüleri ve öğretmen atamaları 19 Nisan 2024 | 257 Okunma Değişim şart ama nasıl bir değişim? 17 Nisan 2024 | 211 Okunma Mesleksizlik!.. 14 Nisan 2024 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar