Temel bilimleri önce yok ettik, şimdi arıyoruz

Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü’nün bugünkü (27.04.2022)''Temel bilimleri önce yok ettik, şimdi arıyoruz’’ başlıklı yazısı.

Adı üstünde temel bilimler, onlar olmadan bilim olmaz. Olsa da temeli olmayan binalar gibi en ufak bir sarsıntıda başınıza çöker.Temel bilimler, eskiden, akademik yaşamın olmazsa olmazlarının en başında gelirdi. Gelişmiş ülkelerde hâlâ öyle.Bilim ve teknoloji bugün bu noktaya geldiyse, arka planında temel bilimciler vardır.Avrupa’da ya da Amerika’da fizikçiyim dediğinizde ayağa kalkarlar. Biyolog ya da kimyacıyım dediğinizde de, “Başka meslek mi bulamadınız?” demez, saygı duyarlar.Sosyal bilimlerde de durum farklı değil. Ama bizde maalesef adeta dibe vurdular. Sıfıra yakın puanlarla öğrenci aldılar. Mezunlara neredeyse hiç istihdam olanağı sağlanmadı!..Temel bilimler, bir zamanlar, bizde de kıymetliydi. Eğer ille de bir üniversite kurulacaksa, fen ve edebiyat fakültesi yani temel bilimler olmazsa olmazların başında gelirdi ve başta tıp olmak üzere tüm fakültelere akademik destek sağlanırdı.Kontenjanlar şişirilip, boş kalmaya başlayınca, akademik çöküntünün sorumlusu onlar ilan edilip, önce kontenjanları azaltıldı, sonra da üniversite kuruluşunda zorunlu fakülte olmaktan çıkartıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
4. Sanayi Devrimi, bir dernek ve bir kıvılcım (1) 21 Nisan 2024 | 71 Okunma Köy Enstitüleri ve öğretmen atamaları 19 Nisan 2024 | 253 Okunma Değişim şart ama nasıl bir değişim? 17 Nisan 2024 | 209 Okunma Mesleksizlik!.. 14 Nisan 2024 | 157 Okunma Eğitimin geneli ve yabancı öğrenciler 12 Nisan 2024 | 120 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar