Sektör canlandı ama hayaller hâlâ uykuda

Sektörden birisi Bakan olunca, sandık ki turizm hemen patlayacak.Tıpkı eğitimde olduğu gibi turizmde de beklenti çok yüksek ama çıta bir türlü yükselemiyor. Bırakın 100 milyonu, 50 milyon turist bile telaffuz...

Sektörden birisi Bakan olunca, sandık ki turizm hemen patlayacak.
Tıpkı eğitimde olduğu gibi turizmde de beklenti çok yüksek ama çıta bir türlü yükselemiyor. 
Bırakın 100 milyonu, 50 milyon turist bile telaffuz edilemiyor.
Peki, bu durum temkinli olmanın bir gereği mi, ülkemizin 100 milyon turiste hazır olmaması mı yoksa bu kadarla yetinmenin herkese yetmesi mi? Nedense kendimizi hâlâ bir turizm ülkesi olarak görmüyoruz.
Turizmin, bu ülkenin altın yumurtlayan tavuğu olduğunun farkında değiliz. Diğer tüm sektörlerde nal toplayabiliriz ama eğer istenirse turizmde hep en başa oynayabiliriz. Ama önce buna inanmak ve ona göre hazırlanmak gerekir. 
Peki, bu yönde pozitif sinyaller var mı? Yok değil ama yeterli olduğunu söylemek abartılı olur...

Sektör büyüyor öğrenci kaçıyor

Turizmde de eğitim olmazsa olmazların başında geliyor.
Sektör büyüdükçe, turist sayısı, kalifiye eleman açığı arttıkça, tam tersine turizm eğitimine olan ilgi giderek azalıyor. 
Neden? Çünkü mezunlar, ne aradıkları işi bulabiliyor ne de iş güvencesi ve maaşı. İşte bu yüzden de turizm eğitimi veren fakülte ve yüksekokullarda kontenjanlar bir türlü dolmuyor.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi doktora öğrencilerinden Ceren ve Çağdaş Aydın’ın Türkiye’deki turizm eğitimi üzerine yaptıkları araştırmaya göre, bu yılki üniversite sınavında Turizm İşletmeciliği bölümlerinin yarısı, dört yıllık fakülte veya yüksekokullar bünyesindeki Konaklama İşletmeciliği programlarının ancak yüzde 22’si dolabildi. Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinin tamamına yakını ise doldu. 
Peki, önümüzdeki yıl ne olur? Sektör, bu konuyu gündeme almaz ve bu alana yönelecek öğrencilerin kafalarındaki soru işaretleri çözmezse, kontenjan açığı daha artacaktır. 
Ve şu da çok iyi bilinmeli ki, kalifiye eleman olmadan, 100 milyon turist de gelse, sıradan bir turizm ülkesi olmanın ötesine geçemeyiz...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Köy Enstitüleri ve öğretmen atamaları 19 Nisan 2024 | 230 Okunma Değişim şart ama nasıl bir değişim? 17 Nisan 2024 | 207 Okunma Mesleksizlik!.. 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Eğitimin geneli ve yabancı öğrenciler 12 Nisan 2024 | 117 Okunma Bayram keyfini yaşayamayanlar 10 Nisan 2024 | 60 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar