Eğitim, yaratıcılık ve sözleşmeli öğretmenler

Eğitim kademeleri yüksel- dikçe, yaratıcılığın köreldiğini hep biliyorduk ama bilimsel araştırmalara konu olmamıştı.London Business School’dan Prof. Dr. Costas Markides’in bu konudaki tespitleri, eğitimin...

Eğitim kademeleri yüksel- dikçe, yaratıcılığın köreldiğini hep biliyorduk ama bilimsel araştırmalara konu olmamıştı.
London Business School’dan Prof. Dr. Costas Markides’in bu konudaki tespitleri, eğitimin gidişatı konusunda, bir değil, bin defa düşünmemiz gerektiğini ortaya koyuyor.
Prof. Markides’e göre 3-5 yaşındaki çocukların yüzde 98’i dâhi.
Peki, bu ne zamana kadar devam ediyor?
Tespitler korkunç!
Yaratıcılık 8-10 yaşındakilerde yüzde 32’yken, 13-15 ergen çocuklarda yüzde 10’a, 25 yaşına gelindiğinde ise yüzde 2’ye düşüyor.
Oysa eğitimin amacı, yaratıcılığı köreltmek değil, geliştirmek, teşvik etmek ve çok daha önemlisi, var olanı korumaktır.
Ama görüyoruz ki sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın her yerinde bu konuda sıkıntı var.
Peki, bu konuda onlarla bizim aramızda ne fark var?
Onlar sorunun farkında ve çözüm arıyorlar, biz ise bırakın farkında olmayı, test odaklı sınav sistemleriyle, yaratıcılığı hepten köreltmek için elimizden geleni yapıyoruz.
Günümüz eğitim sistemleri bugünün gençliğinin çok gerisinde kaldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Müthiş bir dernek ve 5. Sanayi Devrimi (2) 24 Nisan 2024 | 153 Okunma 4. Sanayi Devrimi, bir dernek ve bir kıvılcım (1) 21 Nisan 2024 | 71 Okunma Köy Enstitüleri ve öğretmen atamaları 19 Nisan 2024 | 255 Okunma Değişim şart ama nasıl bir değişim? 17 Nisan 2024 | 210 Okunma Mesleksizlik!.. 14 Nisan 2024 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar