Çanakkale Destanı

Çanakkale’ye çok geldim ama hep günübirlikti, bu kez biraz daha uzun kaldım. Çanakkale deyince, hep son 100 yılını konuşuruz. Çünkü tarihimizin en şanlı sayfalarından biri de bu topraklarda...

Çanakkale’ye çok geldim ama hep günübirlikti, bu kez biraz daha uzun kaldım.

Çanakkale deyince, hep son 100 yılını konuşuruz. Çünkü tarihimizin en şanlı sayfalarından biri de bu topraklarda yazıldı.


 
Oscar ödüllü İngiliz aktör Gary Oldman, Darkest Hour filminde Churchill’i canlandırmıştı.

Film, Amerika komutasındaki müttefik kuvvetlerin, Alman işgali altındaki Fransa’ya yapacakları askeri çıkarmayı konu alıyordu.

Askerlerin bir an önce yapmak istedikleri çıkarmaya Churchill ısrarla karşı çıkıyor ve her defasında Gelibolu hatırlatması yapıyor.

“İngiliz tarihinin en utanç veren yenilgisini burada aldık, Çeyrek milyon gencimiz yaşamını Gelibolu’da yitirdi. Bir daha aynı hatayı yapmak istemiyorum” diyordu...

Oscar’lı aktörün, törenden hemen sonra yaptığı röportajda, Gelibolu ve özellikle de Mustafa Kemal için söyledikleri, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin önemini ortaya koyuyor.

Ama nedense, bazılarımız hâlâ bunu görmezden geliyor!..

Bu satırları Gelibolu’da yazıyorum. Daha önce de gelmiştim ama bu kez daha bir dersimi çalışarak geldim. Bu konuda çok program yaptık. Ama görünen o ki Çanakkale konusunda hâlâ bilmediğimiz, yanlış ya da eksik bildiğimiz çok şey var.

Şehitliğe, bahar aylarında, hemen her gün yüzlerce, yaz aylarında ise binlerce ziyaretçi otobüsü geliyor. Yıllık ziyaretçi sayısı iki milyonu geçiyor. Ve hâlâ, hurafe anlatanların önüne geçilebilmiş değil! Oysa her şeyden önce tarihimizi doğru okumamız gerekiyor.

7 bin yıllık tarih 

Çanakkale turumuzu Rehberler Odası Başkanı Adem Biçer ile yaptık. İşte ondan bazı anekdotlar: 

- Çanakkale Destanı Cumhuriyet tarihimiz için çok önemli ama Çanakkale en az 7 bin yıllık geçmişe sahip. Ama nedense tıpkı Mustafa Kemal gibi onu da görmezden gelenlerimiz var. Oysa bu topraklar sadece bize değil, bizden önce de onlarca medeniyete ev sahipliği yaptı. 

- Bu toprakların tarihini, kahramanlarını yabancılar bizden daha iyi biliyorlar. Troya’nın tarihini, bizim filmlerden değil Hollywood filmlerinden öğreniyoruz.

- Geç de olsa önemini anladık ve 2018, Troya Yılı ilan edildi. Dünyanın dört bir yanından turist bekleniyor. 

- Kordon’unun iki tarafına, Çanakkale’yle destanlaşan, tarihi kimliklerin isimleri verilmek istenmiş ama Hektor ve Aşil’e sıra gelince, onlar bizden değil diye itiraz edilmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eğitim = Statüko 29 Mart 2024 | 112 Okunma Güsel Abla’sız TEV, eğitimde devamlılık 27 Mart 2024 | 65 Okunma Milli Eğitim Şûrası? 24 Mart 2024 | 177 Okunma Eğitime sahip çıkan yok mu? 22 Mart 2024 | 442 Okunma YÖK bindiği dalı kesiyor 20 Mart 2024 | 832 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar