MEB ve YÖK bir âlem de üniversitelerimiz farklı mı?

YÖK unvan dağıtıyor; MEB dünya standartlarının çok üzerindeyiz diyor; ÖSYM dünyanın en iyi sınav merkezlerinden biri olduğunu iddia ediyor da üniversitelerimiz onlardan geri kalır mı?Kendilerini...

YÖK unvan dağıtıyor; MEB dünya standartlarının çok üzerindeyiz diyor; ÖSYM dünyanın en iyi sınav merkezlerinden biri olduğunu iddia ediyor da üniversitelerimiz onlardan geri kalır mı?
Kendilerini dünyanın en iyi üniversiteleriyle eş tutan, yüzde 100 burslu bölümleri bile dolmayan, alışveriş merkezlerinde olduğu gibi mil kazandıran, mezun vermeden doktora programı açan, adeta parayla diploma satan, kontenjanlarının yarısı bile dolmayan üniversitelerimiz var... Her biri ayrı telden çalıyor ve kendi kendilerine methiye düzmenin ötesine geçemiyorlar.
Yükseköğretimde deniz bitmek üzere ama hâlâ yeni üniversiteler açıyoruz.
Hem de on binlerce mezunu işsiz gezen fakülteler ve bölümler!.. İnsan gücü planlaması diye bir kavram hâlâ lügatimize girmedi. Gireceği de yok gibi! İşte bu yüzden de sadece kaynak israfıyla kalmıyor, gençlerimizin hayallerini de çalıyoruz...
Eğitim reformu şart!
Anaokulundan üniversiteye kadar eğitimin her aşamasını içine alacak köklü bir reform şart.
Peki, ama bunu kim yapacak? Eğitimi bu hale getirenler mi?
Yaşanan sorunlar elbette son 15 yılın birikimi değil. Son 50 yıla hatta daha öncesine bakmak gerekir. Daha da önemlisi, eğitim sadece iktidarların değil, tüm ülkenin sorunu. Başında “Milli” ifadesinin bulunması da bu yüzden! Yani, köklü bir eğitim reformu gerçekleşecekse herkes davet edilmeli, herkes taşın altına elini koymalı ve herkes önce ülkem ve önce çocuklarımız demeli! Yoksa bugünleri de arayacak hale gelebiliriz.
YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın kalite konusunda ne kadar duyarlı olduğunu biliyoruz ama görünen o ki YÖK de üniversiteler de onun tam kontrolü altında değil.
Elbette, dediğim dedikçi bir başkan istemiyoruz. Onlardan çok çektik! Ama konulan hedeflere ulaşma azminde olan bir başkan da olmazsa olmazların başında geliyor.
En azından, kalite konusunda, bu böyle olmalıdır.
Yekta Hoca, şu anda siyaset ile üniversiteler arasında sıkışmış durumda. Hangi konuya el atsa, karşısına bir şekilde siyaset ya da başka engeller çıkıyor. Bu yüzden de yol alamıyor. Adamını bulan ona fiyaka satmamalı!


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Güsel Abla’sız TEV, eğitimde devamlılık 27 Mart 2024 | 64 Okunma Milli Eğitim Şûrası? 24 Mart 2024 | 175 Okunma Eğitime sahip çıkan yok mu? 22 Mart 2024 | 442 Okunma YÖK bindiği dalı kesiyor 20 Mart 2024 | 830 Okunma Devlet kapısı yine revaçta! 17 Mart 2024 | 106 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar