Trump şaşırttı. Üçüncü dünya savaşı çıkacak deniliyordu!

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bugünkü yazısında, İran'ın ABD üslerini vurmasının ardından Donald Trump'ın nasıl karşılık vereceğinin merak konusu olduğu yazdı. Selvi, "Tweet atmamak için kendini zor tutan Trump, bu kez şaşırttı. Amerikan üsleri vurulduktan sonra, her şey kontrol altında şeklinde bir mesajla yetindi." ifadelerine yer verdi.

Trump şaşırttı. Üçüncü dünya savaşı çıkacak deniliyordu!

İran'dan Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için misilleme gelmiş ve  İran, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurmuştu.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, konuyu köşesine taşıyarak İran’ın saldırısı sonrası ABD Başkanı Donald Trump’ın hamlesinin merakla beklendiğini yazdı.  Selvi, Trump'ın tweet atmadığını belirterek herkesi şaşırttığını ifade etti.

Selvi yazısında Trump'ın yeni bir müdahale sinyali vermediğini paylaştı. “İran’ın, ABD’ye karşı gardı düşüyor” sözlerinin askeri bir karşılık vermeyeceği şeklinde yorumlandığını aktaran Selvi, Trump'ın askeri müdahale yerine ekonomik yaptırımlar uygulanacağı mesajını verdiğini yazdı.

"Trump ise alacağını aldıktan sonra krizi tırmandırmak yerine sağduyuyu tercih etti. " diyen Abdulkadir Selvi Ortadoğu’da yeni bir tablo oluştuğunu ve  üçüncü dünya savaşı çıkar diyenlerin boşluğa düştüğünü vurguladı.

İşte Abdulkadir Selvi'nin o yazısı:

Trump’ın hamlesini nasıl okumak lazım

İran beklenen hamleyi yaptı. Irak’taki iki Amerikan üssünü füzelerle vurdu.
Özellikle de Sünni bölgesindeki Ayn el Esad üssünü ve Kürt bölgesi Erbil’deki Amerikan üssünü hedef aldı. Irak Meclis’inde ABD’nin Irak’tan çekilmesi kararını Şii milletvekilleri alırken, Sünni ve Kürt milletvekilleri oturuma katılmamıştı. O nedenle İran’ın Şiileri koruyan Sünni ve Kürtleri hedef alan saldırısı şaşırtıcı olmadı. Ama İran’ın, bölgedeki savaşı yine mezhep eksenli sürdüreceği mesajı olarak yorumlandı. Saldırıdan sonra canlı yayında açıklama yapan İran’ın dini lideri Hamaney, “Dünyayı sarstı, tarihi değiştirdi” diye konuştu. Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra İran bir karşılık vermezse bölgedeki etkinliğini koruyamaz deniliyordu. İran’ın saldırısından sonra ise ABD karşılık vermezse karizmayı çizdirir yorumları yapılmaya başladı.

Dünyanın yüreğini ağzına getiren bu gelişmeden sonra gözler ABD’ye çevrildi. İran saldırısından sonra  nefesler tutuldu Trump’ın vereceği karşılık beklendi.

Tweet atmamak için kendini zor tutan Trump, bu kez şaşırttı. Amerikan üsleri vurulduktan sonra, her şey kontrol altında şeklinde bir mesajla yetindi. Oysa biz tweetleri füze gibi uç uca ekleyip Tahran’a göndermesini bekliyorduk.

Akşam saatlerinde ise  Trump kameraların karşısına geçti ve dünyanın derin bir oh çekmesini sağlayan açıklamasını yaptı. “Saldırılarda hiçbir Amerikalı yara almadı” dedi. Oysa İran, 80 Amerikan askerinin öldürüldüğünü iddia etmişti. Trump’ın açıklaması kadar göreve geldiği günden bu yana ilk kez tam kadro Amerikan yönetimini arkasına alarak bu açıklamayı yapması önemliydi. Trump böylece, kadrom arkamda sağlam duruyor ve bu karar sadece Başkan’ın kararı değil, Amerikan devletinin kararı mesajını verdi.

Trump yeni bir müdahale sinyali vermedi. “İran’ın, ABD’ye karşı gardı düşüyor” sözleri, askeri bir karşılık vermeyeceği şeklinde yorumlandı. Onun yerine, ekonomik yaptırımlar uygulanacağı mesajını verdi.

Peki ne oldu? ABD bölgede kendisini için en büyük tehdidi oluşturan İran’a ders verdi, Kasım Süleymani’yi ortadan kaldırdı.

İntikam yeminleri eden İran, karizmasını kurtarmak için ABD’ye ait üsleri vurdu.

Trump ise alacağını aldıktan sonra krizi tırmandırmak yerine sağduyuyu tercih etti.

Ortadoğu’da yeni bir tablo oluştu. Elbette ki bunun artçı saldırıları olacak ama Üçüncü dünya savaşı çıkar diyenler boşluğa düştü. Eee boşuna dememiştik, süreci belirleyecek olan Trump’ın hamleleri olacak diye...

Abdulkadir Selvi'nin tüm yazıları

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar
Seçime giderken... Seçime giderken...
DEM seçmenini en iyi tanıyan isimden analiz DEM seçmenini en iyi tanıyan isimden analiz
CHP’nin ‘tuğla’ kampanyası balyaların örtüsü mü CHP’nin ‘tuğla’ kampanyası balyaların örtüsü mü
Bir SERVET TRANSFERİ hikayesi Bir SERVET TRANSFERİ hikayesi
AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak
Teşekkürler Teşekkürler
‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler