BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  GÜNCEL

Gazze'ye gidecek yardım gemisi hazır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze'ye gönderilen yardımları taşıyan geminin saat 23.00 itibarıyla hareket edeceğini açıkladı

Abone ol

İsrail'in 7 Ekim'de Hamas baskınını bahane ederek Gazze'de giriştiği sivil katliamda 34 gün geride kaldı.

Kadın, çocuk ve yaşlılarıyla 11 bine yakın sivilin hayatını kaybettiği, 30 bine yakın insanın da yaralandığı saldırılar, yarından itibaren her gün 4 saat durdurulacak.

İnsani yardımların ulaştıtılması ve kentin kuzeyinde kalan sivillerin güneye gidebilmesi için verilen bu aralarda, bölgeye yardımların da ulaştırılmasına çalışılacak. Türkiye'den de tıbbi yardım ağırlıklı bir kuru yük gemisi, bu gece Gazze'ye yola çıkıyor.

İzmir Alsancak Limanı'na dün gece demirleyen kuru yük gemisine, görevlilerce tıbbi malzemeler ve ambulanslar yüklendi.

Yükleme işleminin tamamlanmasının ardından geminin, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na gitmek üzere, bu akşam limandan ayrılması bekleniyor.

Gemi 23.00'da Gazze'ye yola çıktı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze’ye gönderilen yardımları taşıyan geminin saat 23.00 itibarıyla hareket edeceğini belirtti.

Gazze'de sahra hastaneleri kurulacak

Sağlık Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Daire Başkanı Şükrü Yorulmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de büyük bir dram yaşandığını hatırlattı.

Bölgenin tüm sağlık altyapısının tahrip edildiğini belirten Yorulmaz, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak ellerindeki sahra hastaneleri kullanışlı hale getirip bölgeye intikal ettirmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Sahra hastanesi malzemeleri ve ambulansların yüklendiğini geminin Mısır'a bu akşam yola çıkacağını ifade eden Yorulmaz, şunları kaydetti:

Gemideki sahra hastanelerimiz güçlü, donanımlı hastaneler. Oradaki sağlık altyapısına ve sağlık ihtiyacına büyük destekte bulunacak. Bunlar zaten dünyanın çeşitli yerlerinde, mazlum coğrafyalarda bizim kullanmış olduğumuz sahra hastanelerimiz. Her türlü ameliyatın yapılabileceğini, görüntüleme, laboratuvar sistemlerinin bulunduğu hastaneler bunlar. Yine her türlü iklimlendirme sistemlerini de beraberinde götürüyoruz. Buranın kurulumunu ve işletmesini yine UMKE ekipleri yapacak. UMKE ekipleri aynı zamanda hem teknik olarak hastane kurup ve aynı ekibin hastane işlettiği dünyadaki yegane gönüllü ekiplerden biri. Buradaki doktorlarımız, hemşirelerimiz hızlıca zemin çalışmaları, elektrik sistemlerini ve hastanelerin yapısını oluşturduktan sonra da hızlıca da hizmet verir duruma getiriyoruz. Öncelikle bir 8 sahra hastanesi kurulması planlanıyor ama envanterimizde yedek malzeme de var. Sayıyı arttırabiliyoruz.
Yorulmaz, ilk etapta Refah Sınır Kapısı'na yakın yerlerde hizmet vermeye başlayacaklarını da sözlerine ekledi.

10 uçak dolusu insani yardım

Gazze'ye insani yardımlar hava yoluyla da iletilmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar 230 tonu aşan 10 uçak dolusu insani yardım malzemesinin Mısır'ın desteğiyle El Ariş Havalimanı'na sevk edildiğini söyledi.