Memur zammında kritik hafta! Gözler TBMM'de

Memur zammı için kritik haftaya girildi. Milyonlarca memur çalışanın gözü TBMM'ye çevrildi. Erdoğan'ın, "Memur maaşlarıyla ilgili düzenlemeyi bayram sonrası hızlıca Meclisimizin takdirine sunacağız" sözlerinin ardından teklif metninin önümüzdeki hafta Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Memur zammında kritik hafta! Gözler TBMM'de

Memur zammı için geri resmen sayım başladı. TBMM'nin ilk gündem maddesi bayramın ardından zam teklifi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklama yapmıştı. 

Düzenleme ile en düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseltilecek. Diğer memurlar için de görev, unvan, derece ve mesleki kariyer kriterlerine göre kademeli artış yapılacak.

TRT Haber'in haberine göre, belirlenen zam oranına 6 aylık enflasyon farkı da ilave edilecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları teklife son şeklini verecek.

MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN DE FORMÜL MASADA

Memurlara yapılacak zam doğrudan memur emeklilerine de yansıtılacak.

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesinin ardından, yüksek prim ödeyen emeklilerin mağduriyetini önlemeye yönelik bir düzenleme de bu teklifte yer alacak.

 

MECLİS GÜNDEMİNE GELİYOR

Teklifin Meclis'e sunulmasının ardından süreç komisyon görüşmeleri ile başlayacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılacak görüşmeler ve oylamanın ardından kabul edilerek kısa zamanda Genel Kurula gelmesi bekleniyor.

Teklif metninin Meclis tatile girmeden yasalaştırılarak hayata geçmesi hedefleniyor.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Asgari ücrete yapılan zamdan sonra memur ve emeklilerimiz kendilerine yapılacak olan zammı merak eder oldu. Asgari ücrete yapılan zam enflasyonun iki katı şeklinde gerçekleşti. Burada mayıs ayı enflasyon oranı yüzde 15.26’ydı. Haziran ayı itibarıyla enflasyonun yüzde 17-18 civarında olması bekleniyor.

Bir önceki dönem memur ve emeklilerimize enflasyonun iki kat artışı kadar bir zam yapılmıştı. Bu dönemde asgari ücrette de enflasyonun iki katı bir artış yapıldı. Yüzde 34’lük artış yapıldı, bu da asgari ücrette geçtiğimiz döneme göre yüzde 107’lik bir artışa tekabül etti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN YENİ TAHMİN

Emeklilerimiz burada merakla bekleyiş içerisinde mart ayında ara bir dönemde en düşük emekli maaşının 5500 TL’den 7500 TL’ye çıkarılması durumu olmuştu. Buna ilişkin düzenleme Meclis’e sevk edilecektir. Kademeli bir şekilde 7500 TL’nin üzerinde maaş alanlara bir zam yapılacak. En düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesine çıkacağını düşünüyorum.

Memurlarımız da kendilerine yapılan zammı dikkate alacak. Asgari ücrete yüzde 34 zam olsa da memurlarımız daha fazla bir zam beklentisi içerisindeler. Kamu işçilerine yüzde 45 oranında zam oldu.

Yüzde 45’lik zamla beraber en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı vaadi var. Devletimiz tarafından verilen sözler bugüne kadar hep tutuldu. Devletimiz sabit dar, orta gelirlilerin yanında oldu. Bu kapsamda bakacak olursak en düşük memur maaşının 22 bin TL taban ücret olarak uygulanacağını düşünüyorum.

‘22 BİN TL TABAN ÜCRET OLACAK’

Şu anda kök maaşı olan 5500 TL olan emekliler, devletin tamamlaması ile beraber 7500 TL alıyorsa, memurlarda da 22 bin 500 TL’nin altında olan maaşlar bu seviyeye tamamlanacaktır diye düşünüyorum.

Nitekim burada aynı çalışma ortamında beraber çalışan kamu işçileri ile memurlarımız arasında adaletsizlik olursa bu çalışma barışını bozabilir. Kamu işçilerinin daha üzerinde bir maaş skalası ile bir düzenleme olacağını düşünüyorum.

En düşük memur maaşı yüzde 86 seviyesinde artarak 11 bin 848 TL olan maaş 22 bin TL seviyesine gelecek. Bu zammın diğer kadrolara da aynı oranda artırılacağını düşünmüyorum. Kimseyi mağdur etmeyecek şekilde zamların yansıtılmasını bekliyoruz. Düzenleme seyyanen zam artı oransal bir artışla olabilir. Devletimiz şunu da diyebilir: Yüzde 86’lık artışı tüm derecelere yansıtacağım diyebilir. Ama tabi bu düzenleme devlete şu aşamada enflasyonla mücadele kapsamında adımların atıldığı dönemde olabileceğini düşünmüyorum. Sıkı bir maliye politikası olacak.

ZAM ORANI BEKLENTİNİZ NE?

Memurumuz burada göz ardı edilmeyecek, beklentiler giderilecek şekilde biz düzenleme olacaktır. Ben memurlara yüzde 35-45 arasında bir artış yapılacağını düşünüyorum.”