"Gül, Davutoğlu ve Babacan’ın AKP tarihinden silinmeleri, parti hafızasının nasıl şekillendirilmek istendiğine dair önemli bir gösterge"

Karar yazarı Taha Akyol, "Yenié AK Parti" başlığıyla yayınlanan yazısında "AK Parti’nin 18. Kuruluş yıldönümünde partinin kuruluşunda ve icraatında önemli yerleri bulunan Abdulllah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın parti tarihinden silinmeleri parti hafızasının nasıl şekillendirilmek istendiğine dair önemli bir göstergedir" ifadesini kullandı.

Karar yazarı Akyol, "Cumhurbaşkanı ve parti başkanı Erdoğan bu defa partisinin kuruluş ve icraatını övmedi, hatta 18. Yıl mesajında 'dün bitti, geçti gitti' diye konuştu" tespitini yaptı.

Akyol, yeni sistemden iktidar çevrelerinin şikayetlerini belirttiği yazısında, Erdoğan'ın "devleti yönetme tarzında da partiyi yönetme tazında da önemli değişimler olacağını sanmıyorum." dedi.

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol, "Yeni AK Parti" başlıklı bugünkü yazısında, iktidarın yerel seçimlerde ve yenilenen İstanbul seçiminde beklemediği çapta bir kayıp yaşadığını belirterek, "bu kaybın sebepleri ve ne gibi yeni politikalar gerektiği konusunu kurumsal bir davranış olarak müzakere edilmediğini" belirtti. 

Taha Akyol'un yazısında yer verdiği ifadeler şöyle:

Mahalli seçimlerde iktidar blokunun şehirlerde büyük kayba uğraması, özellikle de İstanbul’u 800 bin oy farkıyla kaybetmesi son derece önemli bir olaydı.

İktidar beklemediği çaptaki bu kaybın sebepleri ve ne gibi yeni politikalar gerektiği konusunu kurumsal bir davranış olarak müzakere etmedi. Gerçi Erdoğan, grup toplantısında “mesajı aldık, atmamız gereken adımları atacağız” diye konuştu fakat alınan mesajların ne olduğu ve hangi adımların atılacağı henüz açıklanmadı.

ESASLI SEBEPLER

Muazzam propaganda gücüne sahip bir iktidar kendisini anlatamamış olamaz. Kaybın esaslı sebepleri olmalı. Parti kurullarında bunlar tartışılmıyor ama iktidardan sızan yakınmalarda bunları görmek mümkün:

. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, iktidar milletvekillerinin kendilerini Züğürt Ağa’ya benzetmeleri gösteriyor ki, ‘Gazi Meclis’ yeni sistemde ciddi bir zaafa uğramıştır.

. İktidar yanlısı Sabah Gazetesi’nde Okan Müderrisoğlu “partici kimliği Cumhurbaşkanına yakıştırılamıyor” diyerek sistemin bu en önemli özelliğinin seçmen kitlelerini rahatsız ettiğini yazdı. Gerçekten parti başkanlığı ile devlet başkanlığı birbirine karışmıştır.

. Parti sözcüsü Ömer Çelik, sistemde “yer yer kireçlenme, tıkanma” olduğunu, “yeterince verim alınamadığı şeklinde şikayetler” bulunduğunu söyledi.

. En etkilisi, ekonominin iyi yönetilemediğini kitlelerin hissetmesidir. Patlayan bütçe açıkları, dış açık ve borçlar biliniyor. Krizin “dış saldırı” olduğuna iktidarın taraftarları inansa da şehirli seçmen inanmadı; ‘Beka, Yunan, Pontus’ söylemlerine inanmadığı gibi.

Listeyi uzatmıyorum. Bunlar esaslı sorunlardır. Yeni sistemde denetim ve dengenin iyi kurulamadığı, yetkilerin bir elde toplanmasıyla kurumların aşındığı, bu yüzden sistemin yönetebilirlik kapasitesinin düşük olduğu açıktır.

Taha Akyol'un yazısının tamamı

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi
Borç rekortmeni belediye belli oldu Borç rekortmeni belediye belli oldu
Erdoğan ve Özel, 2-3 Mayıs’ta görüşebilir Erdoğan ve Özel, 2-3 Mayıs’ta görüşebilir
Kaldırıp attım o park yerini Kaldırıp attım o park yerini
Uğur Dündar’ın babalık davası Uğur Dündar’ın babalık davası
Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım
Fenerbahçe kendi kendini imha etti Fenerbahçe kendi kendini imha etti
Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi