Çin Microsoft'a rakip olacak! Şimdi ABD düşünsün

Son yıllarda artan bir hızla teknolojisini geliştirerek dışa bağımlılığını minimum seviyelere indiren Çin, şimdi de işletim sistemi alanında kendi ekosistemini kurmak niyetinde.

Çin Microsoft'a rakip olacak! Şimdi ABD düşünsün

Dünyanın mevcut süper gücü olan Amerika Birleşik Devletleri ile süper güç adayı Çin arasındaki rekabet, her alanda sonuna kadar yaşanmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin üretim alanında Çin’e olan bağımlılığını azaltmak için başlattığı girişimlerin ardından, Çin’den de karşı atak gecikmedi.

Çinli kaynaklardan alınan bilgilere göre, Orta Asya’nın hakim gücü şimdilerde yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Gelen ilk haberlere göre Çin, Microsoft’a olan bağımlılığından kurtulabilmek için hükümet destekli yeni bir işletim sistemi projesi başlattı. Aslında ismi openKylin olan bu projenin tamamen sıfırdan yeni bir girişim olduğunu söylemek çok doğru olmaz.

Çin Microsoft'a rakip olacak! Şimdi ABD düşünsün

Nitekim Kylin projesinin geçmişi 2001 yılına kadar dayanıyor. Öyle ki Çin hükümeti, neredeyse 25 sene öncesinde böyle bir hamle yapmış ve Halk Kurtuluş Ordusu Ulusal Savunma Teknoloji Üniversitesi’nden kendileri için bir işletim sistemi geliştirmelerini istemişti.

Bu istek üzerine geliştirilen Kylin işletim sistemi FreeBSD tabanlı olunca, bugünlerde açık bir şekilde görüldüğü üzere proje pek bir başarılı olamamıştı. İşte openKylin’de aynı hataları yapmak istemeyen hükümet yetkilileri bu defa Linux tabanlı bir işletim sistemi geliştirecek ve bu işletim sistemi tamamen açık kaynak kodlarına sahip olacak. Tabi bu olay söylendiği kadar kolay değil. Bakalım önümüzdeki yıllarda Çin bu amacına ulaşıp Microsoft’u ülkesinde tamamen saf dışı bırakabilecek mi?