Erdoğan, Babacan ve Davutoğlu'nun yeni partileri hakkındaki kararını Kızılcahamam'da açıkladı

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti’nin hafta sonu Kızılcahamam’da düzenlenen kampından kulis bilgilerini, Erdoğan'ın, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun yeni partileri ile ilgili olarak verdiği kararı köşesine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 31 milletvekili ile yüz yüze görüştüğü ve istişare toplantısında 40’a yakın milletvekiline söz verdiği toplantılarda AK Parti’den ayrılan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın kuracağı partiler birebir görüşmeler sırasında gündeme gelmiş. 

Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi'nin kulis bilgilerine göre Erdoğan, “Biz kendi yolumuza bakacağız, biz kendi işimize bakacağız” demiş. Yeni partilerle ilgili konuşmama kararı aldığını söylemiş. 

Erdoğan 19 Ekim’de Kayseri’ye gidiyor. Abdullah Gül’ün memleketinde bu kuralını bozabilir.

İşte Abdulkadir Selvi'nin "Erdoğan’dan satır arası kritik mesajlar" yazısında yer alan ifadeler şöyle:

AK Parti, şimdiye kadar 29. İstişare toplantısını yaptı. Elbette ki her toplantı ülkenin içinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında önemlidir. Çünkü AK Parti, parti kapatma davalarından, darbelere kadar uzanan büyük bir yürüyüşün adı oldu. Haftasonu Kızılcahamam’da yapılan kamp ise kritik bir süreçte gerçekleşti. Bir yandan İstanbul seçimlerinin etkisi, diğer taraftan değişim beklentisi ve 2023 seçimleri.

Tecrübeli bir milletvekili, “Son dönemlerin en önemli toplantılarından birini gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımız adeta partiye yeni bir format attı” dedi. Tabi bu gözlem ne derece siyasi realiteyi yansıyor, ne ölçüde milletvekilinin kişisel gözlemlerinden oluşuyor onu bilemem. Ama kritik süreçte Erdoğan, AK Parti milletvekillerinin önüne 2023 perspektifini koydu. Ama ondan önce çok daha önemli bir iş yaptı. Önce ona değineceğim. Erdoğan’ın üç günlük kampın sonunda ve milletvekilleriyle birebir görüşmesinden sonra bu uyarıyı yapma ihtiyacı hissetmesinin anlamı büyük. Şimdi gelelim o uyarıya. Erdoğan, önce, “fitne kapısı”nı kapattı. “Fitne bayağı egemen ve fitnenin egemen olduğu yerden de ne bereket ne de hayır çıkar” dedi. İslam tarihinde fitnenin neden olduğu acılar, muhafazakar siyasette yol açtığı tahribatlar iyi bilindiği için bu uyarının anlamı büyüktü.

Erdoğan'ın taktiği

Madem sıra AK Parti’nin Kızılcahamam kampına geldi, birkaç notu paylaşmak isterim. Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 milletvekili ile yüz yüze görüşmüş. İstişare toplantısında ise 40’a yakın milletvekili söz almış. Son günlerin flaş tartışma konusu olan 40 artı 1 konusu sorulmamış. Zaten Erdoğan da toplantıyı açış konuşmasında “Bu konuyu bir daha açılmamak üzere kapatıyorum” demişti. Tabii siyaset bu konuyu kapatacak mı, orasından emin değilim. AK Parti’den ayrılan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın kuracağı partiler birebir görüşmeler sırasında gündeme gelmiş. Erdoğan“Biz kendi yolumuza bakacağız, biz kendi işimize bakacağız” demiş. Yeni partilerle ilgili konuşmama kararı aldığını söylemiş. Erdoğan 19 Ekim’de Kayseri’ye gidiyor. Abdullah Gül’ün memleketinde bu kuralını bozabilir.

Bahçeli’nin sağlık durumu sorulmamış ama milletvekilleri ile bakanların arasındaki ikili sohbetlerde konu edilmiş. Erdoğan’ın Bahçeli’nin sağlık durumunu yakından takip ettiği, endişe edilecek bir durumun olmadığı söylenmiş. “Sosyal medyada yazılanlara inanmayın” denilmiş.

Erdoğan ikili görüşmelerinde milletvekillerine “Erken seçim olmayacak” demiş. 2023’e göre hazırlanmalarını istemiş. Zaten kapanış konuşmasında da “2023’e odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Milletvekillerinin izlenimi

Erdoğan’la birebir görüşme yapan milletvekilleriyle konuştum. Erdoğan’la ilgili gözlemlerini sordum. “Kendinden çok emin. Takvimine hâkim. Ya bilmediğimiz bir şey var ya da sürece ilişkin yapmayı planladığı hamleleri kafasında netleştirmiş” dediler.

Erdoğan, Kızılcahamam kampında iki noktanın üzerinde yoğunlaştı.

Tekrarlanan İstanbul seçimleriyle oluşan “Kaybettik” duygusunu silmeye çalıştı. Yıllara göre seçim sonuçları üzerinde değerlendirme yaptı. “Biz kaybetmedik” dedi. Moral ve motivasyon yüklemeye çalıştı.

Abdulkadir Selvi'nin yazısının tamamı

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
Nefsime öğütler Nefsime öğütler
Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 'Zaten vardı göze batmaya başladı'
Nakşibendi ayrılık Nakşibendi ayrılık
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’
Akşener’in herkesi azarladığı o toplantı Akşener’in herkesi azarladığı o toplantı
Meral Akşener tarih oldu Meral Akşener tarih oldu
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı