Ateşkes kararı bazı liderleri boşluğa düşürdü! Abdulkadir Selvi yazdı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde ateşkes için adımların atıldığı Libya'da yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Abdulkadir Selvi yazısında ateşkes anlaşmasının bazı ülkeleri ve liderleri boşluğa düşürdüğünü vurguladı.

Ateşkes kararı bazı liderleri boşluğa düşürdü! Abdulkadir Selvi yazdı

Libya'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla yürürlüğe giren ateşkes ikinci gününe girerken, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başbakanı Fayez el Sarraj ile ülkenin doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter'in bugün Moskova'da bir ateşkes anlaşması imzalaması bekleniyor.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de, bugünkü köşe yazısında Libya'da yaşananlara mercek tutarak ateşkesin ardından neler yaşancağını yazdı. 

Abdülkadir Selvi Libya'da ateşkes kararının alınması sonrasında Libya'da neler yaşanacağını kaleme aldı. Selvi yazısında ateşkes anlaşmasının bazı ülkeleri ve liderleri boşluğa düşürdüğüne dikkat çekti.

Selvi, yazısında ateşkesin yürürlüğe girmesiyle birlikte Libya’da her şey bitmediğini belirterek "Bu ülkede ateşkesin birkaç kez bozulduğu unutulmamalı. Aslında her şey yeni başlıyor" dedi.

İşte Selvi'nin "Libya’da çözümün formülü masada" başlıklı yazısının ilgili bölümü

Erdoğan-Putin’in ateşkes kararını almasıyla birlikte Libya’da yeni bir sürece girildi.
Libya tezkeresine muhalefet eden Kılıçdaroğlu ve Akşener’in ne düşündüğünü sormuştum. Hafter’in ateşkesi kabul etmediği açıklanınca, o gece yeni bir yazı yazıp “Gözler Putin’in üzerinde olacak. Rusya Hafter’e desteğini sürdürecek mi?” demiştim. Yazının finalini “Hafter’e teslim olunacak mı?” sorusuyla bitirmiştim. Çünkü Hafter’in savaş karargâhında Rusya’nın etkisini bildiğim için Hafter’in ne yapacağından ziyade Putin’in nasıl hareket edeceği önemliydi.

Ateşkes kararının alındığı 12 Ocak gecesi saat 24.00’e yaklaşırken başta Fransa olmak üzere “içimizdeki Fransızların” da ateşkesin yürürlüğe girmemesi için ne denli çaba gösterdiklerini tahmin edebiliyordum. İlk işaret Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in görüşmesiyle geldi. Saatler 24.00’e gelirken Putin, Hafter’in ateşkesi kabul ettiği bilgisini ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdi. Sonra kamuoyuna açıklandı.

Ateşkes kararının yürürlüğe girmesiyle bazı liderler boşluğa düştü.

1- Fransa Cumhurbaşkanı Macron.

2- Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan.

3- Mısır Cumhurbaşkanı Sisi.

Türkiye’den ise Libya’ya asker gönderilme tezkeresine karşı yürüttükleri sert muhalefetle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener’i bu listeye ekleyebiliriz.


Ateşkesin yürürlüğe girmesiyle birlikte Libya’da her şey bitmiş değil. Bu ülkede ateşkesin birkaç kez bozulduğu unutulmamalı. Aslında her şey yeni başlıyor.

1- Önemli olan ateşkesin kalıcı hale gelebilmesi.

2- İç savaşı sona erdirecek olan siyasi çözümün bulunması.

Anahtar cümleyi, “Libya’da Hafter’i yok saymamız mümkün değil” diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kurdu. İktidarın Serrac ve Hafter güçleri arasında dengeli paylaşımı gerekiyor. Erdoğan ve Putin’in ikinci adımı bu olacak.

Abdulkadir Selvi'nin tüm yazıları

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
Ekonomik oylama modeli Ekonomik oylama modeli
İmamoğlu, farkı açıyor İmamoğlu, farkı açıyor
Alev Coşkun’dan Cumhuriyetin ekonomik mucizesi Alev Coşkun’dan Cumhuriyetin ekonomik mucizesi
Ben ortada bir seçim görmüyorum Ben ortada bir seçim görmüyorum
RTE emeklilerin oyunu, ciğerini mi biliyor da zırnık koklatmıyor RTE emeklilerin oyunu, ciğerini mi biliyor da zırnık koklatmıyor
Kritik iki gün: Pazar ve salı Kritik iki gün: Pazar ve salı
Şehirliler köyleri arayın! Şehirliler köyleri arayın!
“Açık Kapı” işinin sonuçları! “Açık Kapı” işinin sonuçları!