Asgari ücret alanlar dikkat! Yüksek emekli maaşı almak için formül!

Memur ve memur emeklilerine yapılacak olan yüzde 50 zamdan sonra çalışırken emekli maaşını artırmak için neler yapılması gerektiği de sıkça merak edilen sorulardan bir oldu. İlk defa emekli olunan tarih emekli aylığı miktarında belirleyici olurken yüzde 10-15 fazla maaş almanız da söz konusu. Peki emekli aylığını artırmak için ne yapılabilir? İşte detaylar…

Asgari ücret alanlar dikkat! Yüksek emekli maaşı almak için formül! - Resim: 1

Emekli zamları gündemdeyken çalışırken emekli maaşını artırmak için neler yapılması gerektiği de milyonlar tarafından merak ediliyor. Brüt ücreti asgari ücret veya buna yakın düzeyde olanların emekli aylıkları çalışmaya devam ettikçe düşüyor. İlk defa emekli olunan tarih emekli aylığı miktarında belirleyici olurken yüzde 10-15 fazla maaş almanız da söz konusu. Peki emekli aylığını artırmak için ne yapılabilir? İşte detaylar…

Asgari ücret alanlar dikkat! Yüksek emekli maaşı almak için formül! - Resim: 2

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Mart ayında çıkan yasa kapsamında emeklilik başvurusunda bulunan emeklilikte yaşa takılanlardan (EYT) 1 milyon 899 bin kişinin aylık bağlama işleminin tamamlandığını dile getirmişti. Ancak, yaşı beklemeden emekli oldukları için sevinen söz konusu EYT’lilerin önemli bir kısmı bağlanan emekli maaşlarının düşüklüğünden yakınıyor.

Asgari ücret alanlar dikkat! Yüksek emekli maaşı almak için formül! - Resim: 3

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, hem emekli olan EYT’liler hem de emekliliği bekleyenler emekli maaşını artırmanın yollarını arıyorlar. 

Asgari ücret alanlar dikkat! Yüksek emekli maaşı almak için formül! - Resim: 4

Emekli aylığı alarak çalışmaya devam edenlerden sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesiliyor. Ancak, kesilen bu primin emekli aylığına hiçbir katkısı bulunmuyor. Emekli olan EYT’lilerin düşük olan emekli maaşlarını artırabilmeleri için emekli aylığını kestirip asgari ücretin en az üç katı veya daha yüksek ücretle çalışmaları gerekiyor. Bu yolu kullanmak isteyenlerin, alacakları maaş artışının mahrum kalacakları emekli aylığına değip değmeyeceğini hesaplamaları gerekiyor.