Telefonunuzu gece modunda kullanmalısınız! Peki ama neden?

Telefonlarınızı gece modunda kullanmanız niçin önemli? Karanlık mod ve gece modu nedir? İşte sizin için haberimizde tüm detaylarıyla bu soruların cevaplarını verdik.

Telefonunuzu gece modunda kullanmalısınız! Peki ama neden?

Hiç gecenin bir yarısı veya sabah erkenden uyanıp telefonunuzu elinize alıp kilidini açtığınızda ekrandan gelen kör edici ışıkla gözleriniz yandığı oldu mu? Bunun nedeni, telefonun ekranındaki milyonlarca pikselin hazırlıksız olan gözlerinizi foton bombardımanına tutmasıdır. Telefonunuzu gece modunda kullanmak gözlerinizin sağlığı söz konusu olduğunda ileriye dönük seçeceğiniz en doğru yoldur.

Telefonunuzu gece modunda kullanmalısınız! Peki ama neden? - Resim : 1

Telefonunuzdaki karanlık mod ve gece modu ayarları arasında ince bir fark vardır. Karanlık modda, normal şartlarda ekranda beyaz görünecek olan tüm arka plan öğeleri ve boşluklar siyaha döner. Uygun olduğunda, metin renk şeması da ters çevrilir; yani siyah metin, koyu bir arka plan üzerinde beyaza döner. Bazı uygulamalarda, renkli tasarım öğeleri, tek tip siyah beyaz bir görünüm elde etmek için ince ayar yapar ve kontrastı estetik açıdan daha hoştur ancak göz sağlığınızdan çok telefonunuzun pil sağlığı açısından tasarlanmış bir özelliktir. Karanlık mod, hem Android hem de iOS, UI renk paletini düz beyazdan zifiri siyaha değiştirmek için sunulmuş bir özelliktir. Ancak ayar, telefonunuzda yüklü olan tüm uygulamalar için geçerli değildir. Bunun yerine, her uygulamanın ayarlarına girip açık ve koyu temalar arasında bir seçim yapıp yapmadığını bulmanız gerekecek.

           Telefonunuzu gece modunda kullanmalısınız! Peki ama neden? - Resim : 2

Gece modu ise, siyah beyaz estetiğin tanımına uyma amacında değildir. Bunun yerine, bu mod ekrana hafif kırmızımsı veya sarımsı bir renk verir ve ayrıca daha rahat bir izleme deneyimi sağlamak için parlaklığı yavaşça azaltır. Bu özellik manuel olarak etkinleştirilebilir veya genellikle yatmadan bir saat önce olduğu gibi sabit bir programa göre otomatik olarak etkinleştirilecek şekilde ayarlanabilir. Google'ın Pixel telefonlarında gece modu, bulunduğunuz yerdeki gün batımı ve gün doğumu zamanlamalarına göre otomatik olarak harekete geçebilir. Hızlı erişim bölümünü aşağı çekip "Gece Işığı" düğmesine dokunarak özelliğe erişebilirsiniz. Samsung telefonlarda bu özelliğe "Eye Comfort Shield" denir ve aynı noktadan etkinleştirilebilir. iPhone'larda ise buna "Night Shift" adı verilir ve Ayarlar, ekran, parlaklık ve ardından Night Shift'e dokunarak etkinleştirilebilir.