Çin de özel şirket kanalıyla yörüngeye uydu yerleştiren ülkeler arasına katıldı

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre Çin merkezli özel i-Space şirketi, 5 Eylül Çarşamba günü kendi taşıyıcı roketiyle Kuzey Çin'deki Jiuquan Uydu Atış Merkezi'nden. uzaya üç uydu gönderdi.

Çin de özel şirket kanalıyla yörüngeye uydu yerleştiren ülkeler arasına katıldı

Çin merkezli özel i-Space şirketi, 5 Eylül Çarşamba günü kendi taşıyıcı roketiyle uzaya üç uydu gönderdi. Böylece Çin, ilk kez özel sektör yapımı bir roketi uzaya göndermiş oldu.
Çin Uluslararası Radyosu'nun haberinde, "Pek çok endüstri gözlemcisinin ülke uzay endüstrisinde bir kilometre taşı olarak nitelenen bu görev, Kuzey Çin'deki Jiuquan Uydu Atış Merkezi'nde gerçekleştirildi. Böylece özel yapım bir roket, devletin resmi uzay istasyonundan ateşlenmiş oldu" denildi.
Roketi geliştirip üreten i-Space uzay şirketi, bir grup üst düzey Çinli roket bilimcisi tarafından kuruldu. Toplam 9.5 metrelik, katı yakıtlı SQX-1Z füze, çöldeki rampasında gürleyerek yükseldi ve 1.4 metre çapındaki füze, saniyede 1.5 kilometrelik bir azami hızla kısa sürede göğün üst tabakalarına ulaştı.
i-Space'in konuya ilişkin açıklamasına göre füze, 460 saniye süreyle uçup yeryüzüne 108 kilometre mesafeye ulaştıktan sonra üç küçük uydusunu bıraktı. Açıklamada uydulardan birinin Pekin'de özel bir uydu yapımcısı olan ZeroG Lab'e ait olduğu, diğer ikisinin ise Chengdu'da özel bir firma olan ve uydu tasarımında ve veri hizmetinde uzmanlaşmış ADA-Space yapımı olduğu belirtildi. i-Space, uyduların belirsiz bir süre alt yörüngede teknolojik misyonlarını yerine getirerek dolaştıktan sonra tekrar yeryüzüne düşeceklerini vurguladı.
 

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
Ekonomik oylama modeli Ekonomik oylama modeli
İmamoğlu, farkı açıyor İmamoğlu, farkı açıyor
Alev Coşkun’dan Cumhuriyetin ekonomik mucizesi Alev Coşkun’dan Cumhuriyetin ekonomik mucizesi
Ben ortada bir seçim görmüyorum Ben ortada bir seçim görmüyorum
RTE emeklilerin oyunu, ciğerini mi biliyor da zırnık koklatmıyor RTE emeklilerin oyunu, ciğerini mi biliyor da zırnık koklatmıyor
Kritik iki gün: Pazar ve salı Kritik iki gün: Pazar ve salı
Şehirliler köyleri arayın! Şehirliler köyleri arayın!
“Açık Kapı” işinin sonuçları! “Açık Kapı” işinin sonuçları!