Çetiner Çetin açıkladı: Rusya'nın Libya'daki planı ne?

Libya'daki gelişmeleri yakından takip eden Habertürk yazarı Çetiner Çetin, Rusya'nın asıl hedefinin Libya'yı ikiye bölmek olduğunu yazdı.

Çetiner Çetin açıkladı: Rusya'nın Libya'daki planı ne?

Dünya koronavirüs ile mücadele ederken Libya'da yaşanan gelişmeler de Orta Doğu siyasetini yakından ilgilendiriyor. Türkiye'nin de sahada etkin olduğu Libya'da Rusya'nın planı ise ülkeyi ikiye bölmek. 

Bu konuyu köşesine taşıyan Çetiner Çetin, bölgedeki son gelişmeleri aktardı.

İşte o yazı:

Libya’da işler darbeci General Halife Hafter aleyhine, BM’nin tanıdığı, bizim de desteklediğimiz Fayaz al Serrac hükümeti lehine ilerliyor. İlerliyor ama vekalet savaşının diğer oyuncuları Rusya, Suudi Arabistan ve Mısır yeni formüllerle iç savaşı tırmandırmaya çalışıyor.

Vekiller Hafter’in savaşçılarını silahlandırıyor. Bir Rus savaş uçağı bölgeye yollandı bile. Rusya Libya’yı Hafter’e teslim etmekten vazgeçti. Yeni plan ülkeyi ikiye bölmek.

Asıl soru şu: Türkiye, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’dan oluşan pakt ile doğrudan karşı karşıya gelir mi?

“Savaş Lordu” olarak adlandırılan Hafter’in sözde Hava Kuvvetleri Komutanı Sakr el Caruşi 21 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Gelecek saatlerde Libya’nın tarihindeki en ağır hava saldırılarını göreceksiniz" dedi.

Henüz Türkiye’nin bölgeye gönderdiği İHA ve SİHA’lar Hafter taraftarlarına göz açtırmadı ama görünen o ki Hafter Rusya’dan aldığı güçle sesini çıkarmaya hazırlanıyor. El Caruşi'nin bu açıklamaları Libya’da iç savaşın tırmanacağına işaret ediyor.

El Caruşi muhtemelen Fransa, İngiltere, ABD ve diğer NATO ülkelerinin 2011 yılında gerçekleştirdiği bombardımanları unuttu. Zira Rusya’nın bölgede kendilerine vereceği desteğin sınırlı olacağını okuyamamış olsa gerek.

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi
Borç rekortmeni belediye belli oldu Borç rekortmeni belediye belli oldu
Erdoğan ve Özel, 2-3 Mayıs’ta görüşebilir Erdoğan ve Özel, 2-3 Mayıs’ta görüşebilir
Kaldırıp attım o park yerini Kaldırıp attım o park yerini
Uğur Dündar’ın babalık davası Uğur Dündar’ın babalık davası
Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım
Fenerbahçe kendi kendini imha etti Fenerbahçe kendi kendini imha etti
Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi