GÜNDEM

Türk göçmenlerin bulduğu koronavirüs aşısı köşe yazılarında

Türkiye'den Almanya'ya göçmüş ailelerin çocukları olan iki Türk bilim insanının geliştirdiği koronavirüs aşısı heyecan yarattı.

Türk göçmenlerin bulduğu koronavirüs aşısı köşe yazılarında

Almanya merkezli BioNTech şirketi, ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıkladı. BioNTech şirketinin kurucuları olan ve Türkiye'den Almanya'ya göçmüş Özlem Türeci- Uğur Şahin çiftinin fotoğrafları başta dünya medyası olmak üzere Türkiy emedyasında da geniş yer buldu. Aşının fiyatı da açıklandı. Buna göre iki doz halinde uygulanacak olan aşının ABD’deki fiyatı doz başına 19.5 dolar (159 TL) olacak. Dünyanın dikkat kesildiği gelişme, bugün köşe yazılarına taşındı. İşte detaylar:

- Sabah Gazetesi / Mevlüt Tezel: Birbirimizi linç etmeyi, kutuplaşmayı bırakalım, gençlere ihtiyaç duydukları imkanları sunalım

"BioNTech'in CEO'su olan Prof. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışıyor. 55 yaşındaki Şahin, İskenderun'da doğduktan sonra 4 yaşında ailesiyle birlikte Almanya'ya göçmüş. Babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışıyormuş. Şahin, Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasına girdi. BioNTech'in piyasa değeri 20 milyar Euro'yu aştı ve bu daha başlangıç! 53 yaşındaki Dr. Özlem Türeci, 10 yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yaptıktan sonra 2018'de BioNTech Tıp Şefi oldu. Babası İstanbul'da bir doktor olan Türeci'nin ailesi, doğumundan önce Almanya'ya göçmüş.

Gurur duyacağımız ama biraz da üzüleceğimiz haberler bunlar. Belki de insanlığı kurtaracak aşıyı gurbetçi Türkler buldu ama Almanya ve Amerika bu buluştan büyük kar elde edecek.

Üniversiteyi Türkiye'de bitiren Prof. Aziz Sancar da Nobel'i ABD'de yaptığı bilimsel çalışmayla kazanmıştı. Bunun gibi daha ne çok örnek var... Birbirimizi linç etmeyi, kutuplaşmayı bir tarafa bırakalım, birlik olalım ve gençlere ihtiyaç duydukları imkanları sunalım."

Yazının tamamı için tıklayınız

- Yeni Şafak Gazetesi / Yaşar Süngü: İki göçmenimizin bulduğu gen aşısı

"...2001 yılında Ganymed Pharmaceuticals şirketini kurarak kanser ile savaşan antikor tedavileri konusunda çalışmaya başlamışlar. Bu şirket 2016 yılında Japon Astella şirketi tarafından 1,4 milyar $’a satın alınmış. 2008’de ise kanser immunoterapi çalışmaları için BioNTech kurulmuş. BioNTech şirketinin kaderi Ocak 2020’de Dr.Şahin’in Çin’de Covid-19 pandemisi başladığını öğrenmesi ile değişmiş. Şirket kanser araştırmalarını bırakarak mRNA bazlı virüs aşısı çalışmaları yapma kararı almış. Dr. Şahin, Almanya-Mainz’daki biyoteknoloji şirketi BioNTech ile Almanya’nın 93. zengini. Şahin ve Türeci’nin 2019 yılında 650 milyon Euro olan serveti, Corona aşısı çalışmaları ile 2,4 milyar Euro’ya yükselmiş. İnternet medyasında yer alan bilgilere göre şirkette Bill Gates’in de yüzde 18 hissesi bulunuyor..."

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar