Yusuf Ziya Cömert Karar Gazetesi

Sakın kendi kusurumuza bakmayalım!

Marksizm’dekine benzer bir determinizm, o kadar teferruatlı ve metodolojik tarif edilmemiş olmakla beraber, bizde de vardı. Bilimsel olanını kastetmiyorum. İlkel-komün, kölelik, fedolalizm, kapitalizm, sosyalizm şeklinde sıralanan tarihi...

29 Temmuz 2018 | 3.150 okunma

Marksizm’dekine benzer bir determinizm, o kadar teferruatlı ve metodolojik tarif edilmemiş olmakla beraber, bizde de vardı.

Bilimsel olanını kastetmiyorum. İlkel-komün, kölelik, fedolalizm, kapitalizm, sosyalizm şeklinde sıralanan tarihi döngüyü kastediyorum.

İnsanlığın en sonunda kömünistlikte karar kılacağı, bu aşamada dünyadan kötülüğün kalkacağı düşüncesi, “Ahir zamanda İslam hakim olacak” düşüncesini biraz andırmıyor mu?

Bu döngünün doğru mu yanlış mı olduğunu tartışma ehliyetine sahip değilim. Ama, böyle bir düşüncenin bizim hayatımıza, bazen az, bazen çok etki ettiğini görebilecek durumdayım.

Peygamberimiz’den sonraki zaman, malum, ahir zaman.

Özellikle ‘ahir zaman’la ilgili rivayetlerde, kıyametten önce adaletin hakim olduğu bir devrin geleceğinden bahsediliyor.

Böyle rivayetler şuuraltımızda veya şuurüstümüzde yer etmiş olabilir.

O rivayetlerde bahsedilen zamana çok yakın mıyız acaba?

Şu anda Hicri 1439 senesindeyiz.

Bizim ilk gençlik yıllarımızda henüz 1400’e gelmemiştik.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bidencı mısın Trumpçı mısın? 03 Mayıs 2024 | 94 Okunma Biz eğitim işini beceremiyoruz 01 Mayıs 2024 | 283 Okunma Yine ilk 500’e giremedik! 29 Nisan 2024 | 930 Okunma Bir ‘mürted’in hikayesi 28 Nisan 2024 | 874 Okunma Bu kafadan sivil anayasa çıkmaz 26 Nisan 2024 | 234 Okunma