Yusuf Kaplan Yeni Şafak Gazetesi

Türk dünyasını, “tarihten sürgün”den kurtaracak ve yeniden ayağa kaldıracak yegâne güç, köklü medeniyet mefkûresidir!

Kazakistan’da halkla hükümet arasında durulmayan bir gerilim vardı: Halk büyük ekonomik sorunlarla boğuşuyordu. Sonunda beklenen oldu: Kazak halkının bir kısmı LPG zamlarını bahane ederek sokaklara...

09 Ocak 2022 | 153 okunma

Kazakistan’da halkla hükümet arasında durulmayan bir gerilim vardı: Halk büyük ekonomik sorunlarla boğuşuyordu.

Sonunda beklenen oldu: Kazak halkının bir kısmı LPG zamlarını bahane ederek sokaklara döküldü.

KAOS, KAÇINILMAZDI!

Kazakistan’ın muhalif lideri Muhtar Abblyazov Fransa’da sürgünde.

Oradan Kazakistan halkını sosyal medya üzerinden örgütlüyor ve ayaklanmaya kışkırtıyor.

Zamlar geri alınmasına ve hükümet istifa etmesine rağmen protestolar durmadı, iyice tırmandı.

Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) adına Rusya’yı yardıma çağırdı. Kazakistan televizyonunda halkına hitaben sadece Rusça bir konuşma yaptı ve ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini ve “ayaklanmalara katılan teröristlere vur emri verilerek ateş edileceğini” duyurdu.

Çok ürpertici bir durum bu.

Doğu Bloku’nun çökmesinden, Soğuk Savaş›ın bitmesinden itibaren 30 yıllık süreçte güç bela toparlanmaya, belli bir istikrara kavuşan Kazakistan›ın karıştırılması an meselesiydi. Güçlü doğal gaz yataklarına sahip bir ülke Kazakistan. Türkiye dışında Türk cumhuriyetlerinin en güçlü ve büyük ülkesi aynı zamanda. Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurulmasında belirleyici roller oynamış bir ülke.

Ülkenin iyi yönetilemeyerek içerden kaosa sürüklenmesinin ve dışarıdan da kolayca karıştırılmasının en temel nedeni, Sovyet emperyalizminin yol açtığı travmaları henüz atlatamaması, gerek jeopolitik olarak gerekse jeokültürel ve jeoekonomik olarak bağımsız hareket edecek bir konuma, düzeye ulaşamaması.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz! 29 Nisan 2024 | 191 Okunma Batı’da üçüncü dalga İslâm düşmanlığı patlak verebilir mi?  28 Nisan 2024 | 185 Okunma Düşünemeyen insan, Batılı Leviathan düzeni ve İslâm’ın direnişi 26 Nisan 2024 | 276 Okunma Kendini bil, Rabbini bil, haddini bil. Ya da: Kültürel olarak “iktidar” değilseniz, siyasî olarak iktidar olamazsınız! 22 Nisan 2024 | 1.727 Okunma Fiîlî işgal dönemi bitti, zihnî işgal çağındayız! 21 Nisan 2024 | 247 Okunma