Yusuf Kaplan Yeni Şafak Gazetesi

Seçimsiz seçim: Senkretizmin zaferi

Seçimler yereldi ama sonuçları genel oldu. Her şeyden önce, AK Parti de, Cumhur İttifakı da ülke genelinde oy oranlarını korudular ama AK Parti’nin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere belli başlı büyük...

05 Nisan 2019 | 876 okunma

Seçimler yereldi ama sonuçları genel oldu.

Her şeyden önce, AK Parti de, Cumhur İttifakı da ülke genelinde oy oranlarını korudular ama AK Parti’nin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere belli başlı büyük şehirleri alamaması, CHP’ye kaptırması, toplumun siyasî sosyolojisinin köklü bir değişim geçirdiğinin habercisi.

SİYASÎ SOSYOLOJİ ALTÜST OLURKEN...

Toplumun refah toplumuna doğru sürüklenmesi ve bunun kaçınılmaz olarak beraberinde getirdiği sekülerleşme süreci, toplumun siyasî sosyolojisini ve anlam haritalarını yerle bir ediyor: Bir kaç yıl öncesine kadar % 70-30 oranında gerçekleşen muhafazakâr-sol dengesi, şu an % 60-40 olarak gerçekleşmiş durumda.

En fazla 20 yıllık (yani bir kuşaklık) bir zaman dilimi içinde bu oran tersine dönme eğilimi gösteriyor: 20 yıl sonra muhafazakâr oran % 40 hatta altına düşecek; sol-seküler kesimlerin oranı ise % 60’lara çıkacak.

Daha önce de dikkat çektiğim bu siyasî sosyolojideki tepetaklak olma hâli, bu seçimlerde gerçeğe dönüştü.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze direnişi, MTO’nun diriliş yolculuğu ve Almanya çıkarması  03 Mayıs 2024 | 345 Okunma Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz! 29 Nisan 2024 | 886 Okunma Batı’da üçüncü dalga İslâm düşmanlığı patlak verebilir mi?  28 Nisan 2024 | 221 Okunma Düşünemeyen insan, Batılı Leviathan düzeni ve İslâm’ın direnişi 26 Nisan 2024 | 277 Okunma Kendini bil, Rabbini bil, haddini bil. Ya da: Kültürel olarak “iktidar” değilseniz, siyasî olarak iktidar olamazsınız! 22 Nisan 2024 | 1.731 Okunma