Yusuf Kaplan Yeni Şafak Gazetesi

Batı uygarlığı, Yahudi gücü ve üç entelektüel sacayağı

Modern, din-dışı ya da seküler Batı uygarlığının iki kurucu kaynağı var: Grek paganizmi ve Yahudi dinamizmi.Roma tecrübesini de, Hıristiyanlığı da elbette Batı uygarlığının kaynakları...

02 Şubat 2020 | 499 okunma

Modern, din-dışı ya da seküler Batı uygarlığının iki kurucu kaynağı var:

Grek paganizmi ve Yahudi dinamizmi.

Roma tecrübesini de, Hıristiyanlığı da elbette Batı uygarlığının kaynakları arasında zikretmek gerekiyor. Ama Roma tecrübesiyle Hıristiyan tecrübesi, kurucu değil koruyucu kaynakları modern uygarlığın.

Grek paganizmi, modern Batı uygarlığının felsefî / teorik temellerini oluşturdu; Yahudi dinamizmi ise pratik / dünyevî sütunlarını inşa etti.

ROMA VE HIRİSTİYANLIK,KURUCU DEĞİL KORUYUCU

Türkiye’deki çeşitli entelektüel çevrelerde, modern Batı uygarlığının kurucu kaynaklarından biri olarak zikredilir Hıristiyanlık da, Roma imparatorluğu tecrübesi de.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi devşirme kurtarıcılardan kurtarma mücadelesi… 17 Mayıs 2024 | 1.866 Okunma Fiîlî işgalden zihnî işgale kapitalizmin insanı ve hakikati yok ediş serüveni…  13 Mayıs 2024 | 328 Okunma Maskeli balo bitti: Gazze, dünyanın Siyonistlerin esareti altında olduğunu ispat etti! 12 Mayıs 2024 | 338 Okunma Kapitalizm, akıl üzerinden kurulur ama algılar üzerinde’n var olur  10 Mayıs 2024 | 232 Okunma Maskeli balo bitiyor: Gazze direnişi, küresel intifada’ya ve insanlığın dirilişine dönüşüyor… 06 Mayıs 2024 | 439 Okunma