Yıldıray Oğur Türkiye Gazetesi

Lizbon’da 32 yıl önceki o acı günün hatırası için....

27 Temmuz 1983. Saat: 10.20. Türkiye’nin Lizbon Büyükelçiliği’nde yeni atanan elçi gelene kadar görevi üstlenmiş maslahatgüzar 44 yaşındaki genç diplomat Yurtsev Mıhçıoğlu, önceki gün...

27 Temmuz 2015 | 453 okunma

27 Temmuz 1983. Saat: 10.20.
Türkiye’nin Lizbon Büyükelçiliği’nde yeni atanan elçi gelene kadar görevi üstlenmiş maslahatgüzar 44 yaşındaki genç diplomat Yurtsev Mıhçıoğlu, önceki gün elçilik etrafında görüp şüphelendikleri üç kişiyle ilgili Ankara’ya kripto odasından telgraf çekmektedir.
ASALA’nın Türkiye Cumhuriyeti diplomatlarına peş peşe saldırılar düzenlediği kötü zamanlardır... En son Orly Havaalanı saldırısı olmuştur.

Tam o sırada elçiliğin içindeki kançılaryadan makineli tüfek sesleri yükselir.
Büyükelçilik teröristlerce basılmıştır. Silahlı beş militanla (daha sonra Ermeni Devrimci Ordusu "ARA" militanları olduğu ortaya çıkan) elçiliğin güvenlik görevlileri arasında çatışma çıkmıştır. Güvenlik ataşesi Erşan Yıldırım çatışmada bir teröristi öldürür. Çatışma sırasında elçiliği koruyan Portekizli polis Manuel Pachero da hayatını kaybeder.

Elçilik binasında direnişle karşılaşan teröristler elçiliğin kançarya kısmına geçip, Maslahatgüzarı Yurtsev Mıhçıoğlu’nun eşi Cahide Mıhçıoğlu ve oğlu Atasay Mıhçıoğlu’nu rehin alırlar.

Maslahatgüzar Mıhçıoğlu’nun bütün gayretlerine rağmen Portekiz polisi olay yerine ancak bir saat sonra gelmiş ve ağır hareket etmiştir. Maslahatgüzar Ankara’ya ulaşamamış, yan taraftaki Mısır elçiliğine gidip onlardan Ankara’ya haber vermelerini istemiştir.

O sırada elçilik içindeki hattın hâlâ çalıştığını fark edip, kançaryanın numarasını çevirir. Telefonu Türkçe konuşan Lübnanlı bir terörist açar. “Biz Ermeniyiz davamızı anlatacağız” diyerek kançaryanın her yerine patlayıcı yerleştirdiklerini, tezlerini anlatacaklarını, müdahale olursa bombaları patlatıp kendileriyle birlikte karısını ve çocuğunu öldüreceklerini söyler. Telefonunu verdiği eşi Cahide Hanım da bunu doğrular.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kayyım şampiyonluğa da mı karşı? 22 Nisan 2024 | 635 Okunma Benzemiyor mu? 20 Nisan 2024 | 1.045 Okunma Barcelona mı İstanbul mu daha pahallı? 17 Nisan 2024 | 698 Okunma Bu tekinsiz dünyada ülkeyi kim koruyabilir? 15 Nisan 2024 | 912 Okunma Bana kimle bayramlaştığını söyle... 10 Nisan 2024 | 181 Okunma