Yavuz Bahadıroğlu Yeni Akit Gazetesi

Osmanlı’nın “irfan” mektebi

Dünkü yazımızda Osmanlı Enderun okulunun özelliklerinden kısaca söz etmiş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başka ülkelerin eğitim sistemlerini taklit etmesine gerek olmadığını, “model”...

31 Temmuz 2018 | 190 okunma

Dünkü yazımızda Osmanlı Enderun okulunun özelliklerinden kısaca söz etmiş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başka ülkelerin eğitim sistemlerini taklit etmesine gerek olmadığını, “model” arıyorsa, kendi geçmişine bakması gerektiğini söylemiştik…

Bugün Enderun konusunu biraz daha detaylandıralım…

Bir kere Enderun, dünyanın ilk “Kamu Yönetimi Okulu”dur. Kâtip Çelebi, Gelibolulu Mustafa Ali, Feridun Ahmet Bey, Baltacı Mehmed Paşa, Köprülü Mehmed Paşa, Köprülüzade Mehmed Paşa, Fazıl Ahmed Paşa, Mustafa Paşa, Cezzar Ahmed Paşa, Nevşehirli İbrahim Paşa, ünlü matematikçi Matrakçı Nasuh v.s. gibi, kendi alanlarında son derece değerli insanlar bu okulda yetişmiştir…  

En dindar Müslümanlar, en kuvvetli hafızlar, en meşhur müezzinler, en hassas şair ve edipler, en cesur askerler, en tutarlı kumandanlar, en mahir sanatkârlar, mimarlar, ressamlar, nakkaşlar, musikişinaslar, hattatlar, en değerli âlimler ve müverrihler yine Enderun’da yetişmiştir.

Bir anlamda Enderun, “doğru insan yetiştirme merkezi”dir. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Osmanlı’da ev hayatı 03 Kasım 2020 | 480 Okunma Osmanlı evleri ve modern evlerimiz 02 Kasım 2020 | 362 Okunma Toplum yeniden inşa edilmeli 31 Ekim 2020 | 380 Okunma Osmanlı’da çocuk olmanın anlamı 30 Ekim 2020 | 271 Okunma Türkiye’de çocuk olmak… 28 Ekim 2020 | 162 Okunma