Yasin Aktay Yeni Şafak Gazetesi

Yemen’de çözümün yolu

Çözüm, herkesin birbirini tanıması ve hukukunu kabul etmesi, karşılıklı saygı çerçevesinde bir Yemen Milli diyalog zemininin kurulması. Görebildiğimiz kadarıyla şu anda Husiler de dahil olmak üzere Yemen’in bütün tarafları bu çözüme hazırlar.

20 Ocak 2021 | 192 okunma

Yemen’de aslında sorunu çökmek hiç de o kadar zor değil. Altı yıl önce Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin başını çektiği bir koalisyonun başlattığı operasyonun uzaması ne Husilerin çok güçlü olmalarından ne de koalisyonun çok güçsüz veya beceriksiz olmasından kaynaklanıyor. İşin bu kadar uzamasının, hatta her geçen gün daha da içinden çıkılmaz hale gelmesinin tek sebebi Koalisyonun Yemen’e girerken ilan ettiği amaçlardan fazlasıyla sapmış olması.

Belirlenen amaç Yemen’i Husi darbeciliğinden, emrivaki yapıp bütün unsurlar üzerine zorla hakimiyet kurmasını engellemekti. Tabi Husilerin bu darbesi ve yayılmasının arkasında İran müdahalesi değerlendirmesi vardı, dolayısıyla Yemen halkı açısından Husilerin yayılması aynı zamanda bir İran işgali anlamına geliyordu.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze’den bir misafirimiz vardı 18 Mayıs 2024 | 109 Okunma Eşkıya dünyaya hükümdar olmuş ama Gazze direniyor 15 Mayıs 2024 | 76 Okunma Gazze yanarken Hac ve Umre 13 Mayıs 2024 | 1.469 Okunma AK Parti’nin misyonunu kim, nasıl devam ettirecek? 11 Mayıs 2024 | 650 Okunma AK Parti’deki “kan ve ruh kaybı” nasıl telafi edilebilir? 08 Mayıs 2024 | 1.058 Okunma