Yasin Aktay Yeni Şafak Gazetesi

Türkiye’nin Libya, Azerbaycan, Somali tecrübesi ışığında Yemen’e bakış

Yemen’de gerçekten çözüm ve istikrar isteniyorsa Türkiye’nin Suriye, Libya, Somali ve Azerbaycan’da artık kanıtlanmış çözüm modellerinden dersler almakta fayda var.

18 Kasım 2020 | 858 okunma

Libya halkının çağrısıyla darbe ve işgali engellemek üzere devreye giren Türkiye’nin Libya’da oynadığı rol, uluslararası aktörlerin hatta BM’nin barış ve çözüm tesisi için izlemesi gereken bir model de ortaya koymuş oluyor. Türkiye devreye girmiş olmasa şu anda Libya’da Libya halkının tartışacağı bir şey olmayacak, ya darbe ve işgal tamamlanmış paylaşım konuşuluyor olacaktı. Oysa şimdi Libya halkının bütün taraflarının kendi geleceğini tartıştığı ve tayin etmeye çalıştığı bir model çalışıyor.

Bu sayede şimdi daha önce darbeci Hafter’in aldığı ezici destek dolayısıyla Libya’da hiçbir toplumsal gücü tanımaması yüzünden kurulamayan diyalog masaları tekrar kurulmaya ve işletilmeye başlandı. Geçtiğimiz hafta Tunus’ta başlamış olan Libya’nın geleceğini inşa etmede yol haritası görüşmeleri, Libya’nın bütün kesimlerini temsil etmek üzere 75 kişilik bir heyetle yürütülüyor. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî 27 Nisan 2024 | 151 Okunma Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 225 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 269 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 360 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma