Yasin Aktay Yeni Şafak Gazetesi

İlerleyemeyen AB’nin Türkiye raporu

Avrupa Birliği Türkiye'nin İlerleme Raporunu açıklandı. Türkiye ve Avrupa Birliği diğer üye ülkelerin adaylık süreçlerinde izlediğinden oldukça farklı ve özel ilişkilere sahip. AB'nin...

14 Kasım 2015 | 78 okunma

Avrupa Birliği Türkiye'nin İlerleme Raporunu açıklandı. Türkiye ve Avrupa Birliği diğer üye ülkelerin adaylık süreçlerinde izlediğinden oldukça farklı ve özel ilişkilere sahip. AB'nin üyelik müzakereleri sürecinde birden fazla Katılım Ortaklığı Belgesi ortaya koyduğu tek ülke Türkiye.
Bu durumun Türkiye'den kaynaklanan boyutları elbette ki vardır. Ancak Türkiye'nin başta Ortak Pazar'a sonra AB'ne katılması konusunda Avrupalıların yaşadıkları kafa karışıklığının, Türkiye'ye dönük kanaatlerinin netleşmemiş olmasının etkisi çok daha belirgin gibi gözüküyor.
Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinin tarihi Avrupa'nın kendini Avrupa olarak tesmiye ettiği dönemler kadar eski. Görece daha yakın zamanlarda ise, kabaca 1856 Paris Anlaşması'ndan itibaren Türkiye'nin Avrupa Devletler Topluluğu'nun bir üyesi kabul edildiği söylenebilir. Ancak Avrupa Devletler Topluluğu'nun yine kabaca 18. yüzyıldan itibaren Türkiye'ye dönük kanaatlerinin oldukça değişken olduğu da gözlenmektedir. Bugün AB kurumlarından ve AB yetkililerinden Türkiye'nin AB üyeliği üzerine yapılan açıklamaların hala böyle bir tarihsel hafızadan beslendiği söylenebilir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî 27 Nisan 2024 | 225 Okunma Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 225 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 270 Okunma CHP’nin üniversite ufku Tanju Özcan’ınki kadar mıdır? 17 Nisan 2024 | 361 Okunma İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak? 15 Nisan 2024 | 402 Okunma