Yasin Aktay Yeni Şafak Gazetesi

Gannuşi ve tarz-ı siyaseti

Tunus’ta Nahda hareketinin ılımlı, makul ve müzakereci siyasetiyle temayüz etmiş olan 82 yaşındaki lideri Raşid el-Gannuşi’nin gözaltına alınması basitçe geçiştirilecek bir olay değil. Bu...

24 Nisan 2023 | 268 okunma

Tunus’ta Nahda hareketinin ılımlı, makul ve müzakereci siyasetiyle temayüz etmiş olan 82 yaşındaki lideri Raşid el-Gannuşi’nin gözaltına alınması basitçe geçiştirilecek bir olay değil. Bu olayın İslam dünyasının bugünkü ahvalini, sorunlarını ve hastalıklarını teşhis etmek için bütün verileri bize sağladığını söyleyebiliriz.

Gannuşi Tunus’lu bir siyasetçi ama sadece Tunuslu değil ve sadece bir siyasetçi değil. O bütün İslam dünyası için, hatta kadri bilinirse bütün çağdaş dünya için çok önemli açılımlar sunabilen bir mütefekkir, bir entelektüel. İbn Haldun’un yetiştiği topraklardan düşünce ve tarih ufkunu beslemiş bir filozof, belki kelimenin tam anlamıyla bir bilge siyasetçi.

Kitaplarında, konuşmalarında kendini hemen hissettiren entelektüel derinliği, ufku, siyasi ve manevi kişiliği ve liderliği ile hayata koyduğu tarz-ı siyaseti ve bunun altını entelektüel ve fıkhi açıdan doldurma şekli İslam siyaset ilmi açısından kelimenin tam anlamıyla bir içtihat yolu oluşturur. Tabii bütün içtihatlar gibi isabet etme şansı da olan, hata yapma şansı da olan bir yol.

İslam...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eşkıya dünyaya hükümdar olmuş ama Gazze direniyor 15 Mayıs 2024 | 74 Okunma Gazze yanarken Hac ve Umre 13 Mayıs 2024 | 1.466 Okunma AK Parti’nin misyonunu kim, nasıl devam ettirecek? 11 Mayıs 2024 | 649 Okunma AK Parti’deki “kan ve ruh kaybı” nasıl telafi edilebilir? 08 Mayıs 2024 | 1.058 Okunma Gazze ışığında üniversitenin misyonu 06 Mayıs 2024 | 166 Okunma