Yasin Aktay Yeni Şafak Gazetesi

Biraz sosyolojiyle, “gerçeğin çölüne hoş geldiniz!”

Sandıklardan çıkan seçim sonuçları bir toplumun mevcut durumunu anlamak, hakkında sosyolojik çözümlemeler yapmak için en güçlü verileri de ortaya koyar aslında. Seçim sandıklarından bu...

31 Mayıs 2023 | 300 okunma

Sandıklardan çıkan seçim sonuçları bir toplumun mevcut durumunu anlamak, hakkında sosyolojik çözümlemeler yapmak için en güçlü verileri de ortaya koyar aslında. Seçim sandıklarından bu sonuçlar çıkmadan önce, onları öngörmenin değişik yolları vardır tabi. Biri halkla, halkın bütün kesimleriyle birebir ilişki kurarak, temas ederek, tek taraflı konuşma yapmaktan ziyade anlardan dinleyerek, kulak vererek duyarak anlamaya çalışmak. Bunu gerçekten yapabilenler halkı anlayabiliyor ve seçim sandıklarından neler çıkabileceğini öngörebilirler.

Öngörmenin biraz daha rakamsal, istatistik yolları da usulüne uygun olarak yapılmış anketlerdir. Bu anketler da önemli bir haberci olarak gelebilir. Ancak anketleri bir dinleme ve öngörme aracı olmaktan ziyade bir kamuoyu oluşturma aracı haline getirirseniz halkı dinlemek yerine halktan duymak istediğinizi söyletmeye kalkışırsanız, sizi sadece yanıltır.

Aslında Erdoğan siyaseti bu iki yolu da çok iyi biliyor ve siyasi hayatında sürekli olarak bu iki yolu hiç ihmal etmiyor.

Ona karşı şimdiye kadar dizilen bütün muhaliflerinin en önemli kaybı da saha ile temaslarının çok eksik...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze’den bir misafirimiz vardı 18 Mayıs 2024 | 104 Okunma Eşkıya dünyaya hükümdar olmuş ama Gazze direniyor 15 Mayıs 2024 | 76 Okunma Gazze yanarken Hac ve Umre 13 Mayıs 2024 | 1.469 Okunma AK Parti’nin misyonunu kim, nasıl devam ettirecek? 11 Mayıs 2024 | 650 Okunma AK Parti’deki “kan ve ruh kaybı” nasıl telafi edilebilir? 08 Mayıs 2024 | 1.058 Okunma