Yasin Aktay Yeni Şafak Gazetesi

ABD, terörü desteklemekten vazgeçmeli

Türkiye ve Rusya'nın Suriye konusunda gelişen işbirliği krizin çözümünde yeni imkanlar yaratmaya devam ediyor. Halep'teki insani krizin derinleşmesinin ve sivil can kayıplarının önüne Türkiye ve Rusya arasında...

31 Aralık 2016 | 261 okunma

Türkiye ve Rusya'nın Suriye konusunda gelişen işbirliği krizin çözümünde yeni imkanlar yaratmaya devam ediyor. Halep'teki insani krizin derinleşmesinin ve sivil can kayıplarının önüne Türkiye ve Rusya arasında varılan mutabakat geçmişti. İran'ın da bu işbirliğine katkı sağlamaya başlaması Moskova Deklarasyonu ile neticelendi. Türkiye, İran ve Rusya'nın katılımıyla Astana'da bir Suriye Zirvesi gerçekleştiriliyor. Cenevre'nin ve Batılı girişimlerin iflas etmesi üzerine inisiyatif alan bölge ülkeleri, krizin çözümüne başlangıcından itibaren ilk defa bu kadar yaklaştılar.
Bölge ülkeleri arasında işbirliğinin artmaya başlaması sonrasında Batılı çevrelerde ise o bilindik şarkı tekrar çalınmaya başladı. Türkiye'nin eksen değiştirdiği, Batı ile tüm köprüleri atacağı iddiası yeniden dile getiriliyor. Hatırlanacağı üzere bu iddia çok yüksek sesle daha önce de, Türkiye İran'ın nükleer programı dolayısıyla Brezilya ile birlikte bir uzlaşıya vesile olduğunda dile getirilmiş ve anlaşmanın uygulanması engellenmişti.
Suriye konusunda Türkiye'nin ABD ve Avrupalı müttefikleriyle çok kritik bazı noktalarda farklı düşündüğü biliniyor. Türkiye, Suriye ile uzun bir sınıra ve akrabalık ilişkilerine sahip. Üç milyondan fazla Suriyeli Türkiye'de misafir ediliyor.
Böylelikle tüm dünyanın duyarsız kaldığı Suriye trajedisinde hem BM'nin hem de insan hakları gibi değerler üzerinde yükseldiğini iddia eden batı ittifakının haysiyeti korunmuş oluyor. Türkiye Suriye krizinden en ciddi etkilenen ülke durumunda ve bunun karşılığında birkaç içi boş övgü sözü dışında elini taşın altına koyan ülke sayısı oldukça az.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze’den bir misafirimiz vardı 18 Mayıs 2024 | 109 Okunma Eşkıya dünyaya hükümdar olmuş ama Gazze direniyor 15 Mayıs 2024 | 76 Okunma Gazze yanarken Hac ve Umre 13 Mayıs 2024 | 1.469 Okunma AK Parti’nin misyonunu kim, nasıl devam ettirecek? 11 Mayıs 2024 | 650 Okunma AK Parti’deki “kan ve ruh kaybı” nasıl telafi edilebilir? 08 Mayıs 2024 | 1.058 Okunma