Yaman Törüner Milliyet Gazetesi

11, 11, 11

Birinci Dünya Savaşı 1918 yılında, 11. ayın, 11. günü, saat 11’de sona erdi. “Son savaş” olduğu iddia edilen bu savaş, İkinci Dünya Savaşı’na yol açtı; Orta Doğu’daki dengeleri...

12 Kasım 2018 | 5.808 okunma
Birinci Dünya Savaşı 1918 yılında, 11. ayın, 11. günü, saat 11’de sona erdi. “Son savaş” olduğu iddia edilen bu savaş, İkinci Dünya Savaşı’na yol açtı; Orta Doğu’daki dengeleri büsbütün karıştırdı. Bu savaşla, yalnız Osmanlı Monarşisi değil, Halifelik de sona erdi; demokratik Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.

Savaşın ilginç değerlendirilmelerinden bazıları aşağıdaki gibi;

- Bu savaşta, Fransa nüfusunun %11’i öldü ya da yaralandı. Öte yandan, büyük çoğunluğu Çanakkale’de olmak üzere, savaşa katılan Avustralyalı askerlerin %65’i öldü veya yaralandı.

- 4 yıl süren savaş boyunca saatte ortalama 230 asker hayatını kaybetti.

- Deneyimli askerler, silahtan çıkan merminin 60 saniyede kendilerine ulaşacağını; ancak, tüfeğin sesinin 1,5 saniyede kulaklarına geleceğini tecrübe etme fırsatı bulmuşlardı.

- Almanya’nın kimyasal gaz üretim tesislerinde, 2000 bilim adamı çalışıyordu. Bunların sekizi daha sonra Nobel Mükafatı kazandı.

- Almanlar, savaş boyunca 10.000’den fazla kilisenin çanlarını eritip silah yapmakta kullandılar.

- Fransızlar, casusluktan çok korktukları için askerlerinden gelen mektupları okurlardı. Fransız Gizli Servisi, haftada 180.000 mektup okuyordu.

Grevler

- Savaş sırasında Almanya’da, 499 grev yapıldı. Bunların çoğuna Yahudilerin ön ayak olduğu düşünüldüğü için, Almanya’nın bu savaşı kaybetmesine Yahudilerin neden olduğu ileri sürüldü ve Almanya’da Yahudi karşıtlığı böyle başladı.

- Alman U-Boat denizaltıları 453.716 ton büyüklüğüne ulaşan gemi batırdılar. Bu denizaltılardan U-35, tek başına 194 ticari gemi ve 2 hücumbot batırmıştı.

- Sadece İspanya’da, savaş sırasındaki grip salgını nedeniyle 27 milyon kişi öldü.

- Savaş sırasında, İngiltere’nin 4.000 uçağı düşürüldü.

- Birinci Dünya Savaşı, Asya, Avrupa ve Afrika’ya sirayet eden 3 kıtaya da yayılmış olan ilk savaştı.

- Röntgen cihazları savaş sırasında bulundu ve savaşın başından itibaren Fransız ordularındaki tedavilerde kullanıldı.

- İlk zehirli gaz, 31 Ocak 1915’te Ruslara karşı kullanıldı.

- İlk Zeka Testi (IQ) de Amerikan gençlerinin askere alınması sırasında milyonlarca Amerikalıya uygulandı. Bu testi, psikiyatrist Robert Yerkes bulmuştu.

Göç

- Savaşın başlamasından sonraki 3 hafta içinde, 1 milyondan fazla Belçikalı, tarafsız ülke olan Hollanda’ya göç etti. Bunu engellemek için Almanlar, Belçika-Hollanda sınırına 3 metre yüksekliğinde bir elektrikli tel örgü inşa ettiler. Tel örgüleri aşmaya çalışan, 3.000 kişi 2000 voltluk elektriğe kapılıp öldü.

- Belçika şehirlerini işgal eden Almanlar, süngülerine öldürdükleri bebekleri takarak, gösteri yürüyüşü yaptılar.

- Hipokrat yemini etmiş Fransız doktorlar ise, Alman askerlerinin ölmesi için tüm su kuyularını zehirlediler.

- Fransız ve İngilizler, Alman esirlerin tümünün gözlerini kör ediyorlardı.

- Özgürlükler ülkesi diye bilinen ABD’de çıkarılan bir yasa ile insanların savaş karşıtı konuşma yapmaları yasaklandı ve “savaş kötüdür” diyen gazeteler kapatıldı. Örneğin; bir sendika lideri olan Eugene V. Debs Temmuz 1918’de yaptığı bir konuşma nedeniyle, 10 yıl hapisle cezalandırıldı.

- Yaz saati uygulaması, bu savaş sırasında İngilizler tarafından başlatıldı. Amaç, silah üretiminin arttırılması idi.

- Ocak 1917’de, Alman Devlet Bakanı Arthur Zimmermann’ın Meksikayı ABD’ye karşı savaşa sokma amaçlı telgrafının İngilizler tarafından ele geçirilip, Amerikalılara verilmesi, ABD’nin savaşa girmesinin nedenlerinden biri oldu.

- Almanlar, ABD’de 50’den fazla sabotaj operasyonu düzenlediler. Bunların en büyüğü, 31 Temmuz 1916’da bir tonluk cephaneliğin New Jersey’de havaya uçurulması idi.

- Anafartalar Savaşı’nda, Müttefiklerin kayıpları 213 bine ulaştı. Bu kayıpların 145 bini hastalık nedeni ile gerçekleşti.

- Savaşta, 40 binden fazla İngiliz askerinin bir veya iki bacağı kesildi.

- Mezopotamya’daki Kut Savaşı sırasında Türkler 11.800 İngiliz askerini esir aldılar. İngiliz kaynaklarına göre, bunların 4.250’si açlıktan öldü.

Balfour deklarasyonu

- Osmanlı Devleti’nin paylaşılması ve Filistin’de yeni bir İsrail Devleti’nin kurulması ile ilgili Balfour Deklarasyonu, İngiliz Dış İşleri Bakanı Arthur Balfour tarafından, 9 Kasım 1917’de İngiliz Musevi Topluluğu’nun Lideri Baron Rothschild’a sunuldu. Alman ordusunda 95 binden fazla Yahudi’nin bulunması Almanya’nın savaşı kaybetmesinde rol oynadı. Bu Deklarasyon, Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı oldu.

Savaşı kim ister ki?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Patent hakları çok önemli 16 Eylül 2020 | 60 Okunma DYP GENEL BAŞKANI CİNDORUK 08 Eylül 2020 | 2.621 Okunma HÜSAMETTİN CİNDORUK 07 Eylül 2020 | 248 Okunma İmparatorlukların sonu 01 Eylül 2020 | 476 Okunma ACI İLAÇ 31 Ağustos 2020 | 168 Okunma