Yalçın Bayer Hürriyet Gazetesi

Seçim ittifakı ne anlama geliyor

SEÇİM ittifakının, MHP’nin baraj sorunu için gündeme getirildiği iddia ediliyor. Kamuoyu araştırmalarında MHP’nin kanuni seçim barajını aşma zorluğuna karşı geliştirilmiş bir...

23 Şubat 2018 | 175 okunma

SEÇİM ittifakının, MHP’nin baraj sorunu için gündeme getirildiği iddia ediliyor.

Kamuoyu araştırmalarında MHP’nin kanuni seçim barajını aşma zorluğuna karşı geliştirilmiş bir formül olduğu değerlendirilmesi yapılıyor.

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu m.33; Genel baraj ve hesaplanması kenar başlığı ile, “... ülke genelinde geçerli oyların yüzde 10’unu geçmeyen partiler milletvekili çıkaramaz...” hükmünü düzenlemektedir. Yürürlükteki kanunun bu hükmüne rağmen, seçim ittifakı başlığı altındaki düzenleme ile, yüzde 10 barajı fiilen kaldırılmaktadır.

Bir kanun hükmünün etki alanını dolaylı olarak ortadan kaldırmak, velev ki bir kanun hükmü ile de olsa, ‘yasama tasarrufu ile kanuna karşı bir hile teşkil eder mi’ veya kanun yolu ile yapılması, ‘hile’ amacının ortaya koyduğu kanunsuzluğu izale eder mi, sorusu önemlidir.

Sonuç olarak Milletvekili Seçim Kanunu’nun baraj ile ilgili maddesi açıkça ihlal edilmektedir.

‘Kanun’ ve ‘hile’ yan yana gelmemesi gereken iki terim olup aksine tasarrufların, hukuk düzeninde yansıma yoluyla da olsa sonuçlar doğurması muhtemeldir.
Kanuna karşı hile ‘... failin kendi ciddi bir menfaatini temin için amir bir hükümden hileli bir şekilde kaçmak...’ olarak tanımlanıyor. Kanuna karşı hile ile kimin hangi menfaati elde ettiğine dair zahiri gerekçelerin dışında, asıl ihlal ve tecavüz, yürürlükte olan kanuna karşı yapılandır.

Bir kanun düzenlemesi ile yürürlükteki bir başka kanunun hükmünü boşa çıkarmak, yasama tasarrufu hakkının kötüye kullanılması yoluyla yasama etiğine de aykırı olup, kanuna karşı hilenin tipiklik unsurunu tartışmaya açar.

2839 sayılı kanunun 33. maddesi mülgadır içerikli...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
İklimi koruyan adil bir dönüşüm 02 Mayıs 2024 | 37 Okunma CHP belediyelerinin sayısı artınca sendikalar yarışta 01 Mayıs 2024 | 111 Okunma Yunanlar bayram ediyor 30 Nisan 2024 | 283 Okunma Kamudaki ihmallerden dolayı ölümle sonuçlanan ilk dava sonuçlandı... Çorlu tren kazası kararı herkesten övgü aldı 26 Nisan 2024 | 1.046 Okunma Sorunları ortak kutlamaları ayrı 25 Nisan 2024 | 39 Okunma