Yalçın Bayer Hürriyet Gazetesi

Milas’tan neler götürülmüş neler!

Ajanslar dün aralarında Milas’ın (Mylasa) adının da geçtiği çalıntı tarihi eserlerle ilgili önemli bir haber verdi. Türkiye’den kaçırılan eserler yine gündeme oturdu.

09 Aralık 2021 | 119 okunma

Ajanslar dün aralarında Milas’ın (Mylasa) adının da geçtiği çalıntı tarihi eserlerle ilgili önemli bir haber verdi. Türkiye’den kaçırılan eserler yine gündeme oturdu.

Hekatomnos’un Milas’taki anıtmezarından 2010 yılında İskoçya’ya kaçırılan ‘Altın Taç’ hırsızlığını hatırlattı. Çünkü tarihi eser ve dönem tarihi uyuştuğundan bu hırsızlığın aynı mezardan çıkarılan eserlerden olduğu sanılıyor. New York milyarderi Michael Steinhardt, 70 milyon dolarlık çalıntı antik sanat eserlerini teslim etti. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın acilen bu parçanın Türkiye’ye ve Milas’a getirilmesi için gerekli başvuruyu yapması bekleniyor.

Milas’ta 12 yıldır, Uluslararası Karya, Karyalılar ve Mylasa Sempozyumu’nu düzenleyen gazeteci-yazar Olcay Akdeniz, olayla ilgili bağlantı üzerine şunları söyledi: “Haber kapsamında 70 milyon dolar değerindeki 180 kalıntının içinde kaç tanesinin Türkiye’den kaçırıldığına ilişkin bir bilgi yoktu fakat Milas’tan kaçırıldığı belirtilen M.Ö. 400 yılına ait geyik başlı bir kupanın fotoğrafına yer veriliyor. Ele geçirilen eşyalar arasında M.Ö. 400 yılına tarihlenen bir geyik kafasını betimleyen bir tören gemisi olan Geyik Başı Rhyton da yer alıyor. Türkiye’nin Milas kentinde yağmalandıktan sonra piyasaya çıktı ve DA’nın açıklamasına göre bugün 3.5 milyon dolar değerinde.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gürer: Et için doğru politikalar geliştirilmeli 03 Mayıs 2024 | 80 Okunma İklimi koruyan adil bir dönüşüm 02 Mayıs 2024 | 39 Okunma CHP belediyelerinin sayısı artınca sendikalar yarışta 01 Mayıs 2024 | 111 Okunma Yunanlar bayram ediyor 30 Nisan 2024 | 285 Okunma Kamudaki ihmallerden dolayı ölümle sonuçlanan ilk dava sonuçlandı... Çorlu tren kazası kararı herkesten övgü aldı 26 Nisan 2024 | 1.341 Okunma