Yalçın Bayer Hürriyet Gazetesi

Kültür, ayrı bakanlık olmalı

Bana göre Kültür ve Turizm, iki ayrı bakanlık olmalıdır. Bir şartla; Talat Halman, İsmail Cem gibi kültür ve sanat derinliği olan, gerçek kültür insanlarının bakan olduğu bir kuruluş olarak. Yani bakan...

10 Ağustos 2022 | 71 okunma

Bana göre Kültür ve Turizm, iki ayrı bakanlık olmalıdır. Bir şartla; Talat Halman, İsmail Cem gibi kültür ve sanat derinliği olan, gerçek kültür insanlarının bakan olduğu bir kuruluş olarak. Yani bakan olacak kişi kültürden, sanattan, sanatçıdan anlayacak, bilgili görgülü, deneyimli olacak. Klasik müziği, Türk müziğini, operayı, baleyi, tiyatroyu, güzel sanatları, resmi, heykeli, arkeolojiyi, mitolojiyi, edebiyatı, dünya ve Türk eserlerini bilecek, sevecek, anlayacak. Bambaşka, evrensel bir kişilik olacaktır.

Mülkiyeli Prof. Dr. İlber Ortaylı, 17 Nisan tarihinde Hürriyet’te yayınlanan yazısında, Fransızların kendi milli kültürlerine nasıl düşkün olduklarını vurgulayarak ünlü ressam J.B.S. Chandin’in ‘Yabani Çiçek Sepeti’ tablosunun 26 milyon dolara satışı sürecinin tüm dünyada büyük yankı uyandırdığını, Louvre Müzesi yetkililerinin ‘Bu tablo, Fransa’nın, dünyaya armağanı olan milli bir gururudur’ dediklerini yazdı.

Sanat evrensel olduğu ölçüde kıymetlidir. Tarihi süreçlere anavatan olmuş, ülkemizde aslında bize ait olan eserleri, sanat ve kültürden anlamayan devlet görevlilerinin gözleri önünde, bazen de onların izinleri ile kaçıranlardan bunları geri almak, Kültür Bakanlarının görevidir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Altın yumurtlayan ‘tavuklar’ kesiliyor 17 Mayıs 2024 | 312 Okunma SP’ye kadın lider adayı 16 Mayıs 2024 | 842 Okunma Sanayileşme ve şehirleşmede kirlilik... Trakya’ya ‘Hıfzıssıhha’ gerek 15 Mayıs 2024 | 68 Okunma İnşaat-demir işçiliği altın değerinde oldu 14 Mayıs 2024 | 172 Okunma Emekli temmuza odaklandı 10 Mayıs 2024 | 218 Okunma