Vehbi Tülek Türkiye Gazetesi

KONYALI ÂLİM Abdullah Hâdimî

Velî, Allahü teâlâyı ve sıfatlarını tanıyan, tâat ve ibâdetlere devam eden, günahlardan kaçınan, lezzet ve şehvetlere düşkün olmayan sâlih bir kimsedir. Abdullah Hâdimî hazretleri...

28 Temmuz 2015 | 107 okunma

Velî, Allahü teâlâyı ve sıfatlarını tanıyan, tâat ve ibâdetlere devam eden, günahlardan kaçınan, lezzet ve şehvetlere düşkün olmayan sâlih bir kimsedir.

Abdullah Hâdimî hazretleri, büyük İslam âlimi Muhammed Hâdimî'nîn oğludur. Konya-Hadim'de doğdu. Tahsilini babasının medresesinde yaptı ve babasının vefatından son­ra Hadim Müftüsü oldu. Ayrıca Nakşibendî yoluna intisab ederek hilâfet aldı. Abdullah Hâdimî 1192 (m. 1778)’de Hâdim’de vefat etti. Birgivî şerhlerinden olan “Şerh-u dîbâceti’n-Netâic” isimli eserinde şöyle yazmaktadır:
Velî, Allahü teâlâyı ve sıfatlarını tanıyan, tâat ve ibâdetlere devam eden, günahlardan kaçınan, lezzet ve şehvetlere düşkün olmayan sâlih bir kimsedir. Kerâmet, velîden, âdeti dışında meydana gelen olağanüstü bir hâldir. Aynı hâl, îmânı olmayan ve amel-i sâlih işlemeyen, günahkâr kimselerden zuhur ederse “îstidrâc” olur. Bir Nebînin gösterdiği harikulade işe “Mucize” denir. Bu da, kendisini inkâr edenlerin bir benzerini meydana getirmekten âciz kalacakları şekilde, inkârcıları ikna etmek için, peygamberlik iddia eden kimseden âdet dışı meydana gelen iştir.
Peygamberlerin mucizesi gibi, evliyânın kerâmeti de haktır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 91 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 324 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 118 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 207 Okunma