Vehbi Tülek Türkiye Gazetesi

Fıkıh Âlimi Bahâüddîn Muhammed Sübkî

"Bir kimse kırk gün cemâatle namaz kılar ve bir rek’at bile kaçırmazsa, onun için iki berât yazılır. Birincisi, nifaktan ikincisi de, Cehennemden kurtuluş berâtı." Bahâüddîn Muhammed Sübkî...

08 Ekim 2015 | 85 okunma

"Bir kimse kırk gün cemâatle namaz kılar ve bir rek’at bile kaçırmazsa, onun için iki berât yazılır. Birincisi, nifaktan ikincisi de, Cehennemden kurtuluş berâtı."

Bahâüddîn Muhammed Sübkî hazretleri Şafiî fıkıh âlimidir. 707 (m. 1307)’de Kahire'de doğdu. Zamanın büyük âlimlerinden fıkıh, usûl-i fıkıh ve usûl-i dîn dersleri okudu. Sonra Şam’a giderek müderrislik ve Emeviyye Camii'nde hatiplik görevine getirildi. 777 (m. 1375)’de Şam’da vefat etti.

Bir dersinde buyurdu ki:

Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) hadîs-i şerîflerinde buyurdu ki: “Birinin evi önünde nehir olsa, her gün beş kere bu nehirde yıkansa, üzerinde kir kalır mı?” diye sordu. “Hayır, yâ Resûlallah” dediler, “İşte beş vakit namazı kılanların da böyle küçük günahları affolur” buyurdu.

“Mü’min olan kul, namazını eda ederken, o namazın rükû ve secdelerini ve diğer rükünlerini iyi ve tamam eylese, o namaz nurlu olur. Melekler o namazı göğe çıkarırlar. O namaz da sahibine hayır duâ edip der ki; 'Sen beni muhafaza ettiğin gibi, Allahü teâlâ da seni muhafaza etsin.' Namazı güzel ve tamam kılmazsa, o namaz karanlık olur. Melekler beğenmeyip, o namazı göğe iletmezler. Namaz da, kendini kılana bedduâ edip, 'Beni zayi ettiğin gibi Allahü teâlâ da seni zayi eylesin' der.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Borcumu ödemek nasip eyle yâ Rabbî!.." 25 Mart 2024 | 91 Okunma Dört mezhep imâmları mutlak müctehiddirler 07 Ocak 2024 | 151 Okunma Haram işlememek için camdan atlayan genç! 06 Ocak 2024 | 326 Okunma Allah'ın düşmanına yardım etmek!.. 05 Ocak 2024 | 118 Okunma Duânın kabûl olmasının şartları ve edepleri... 04 Ocak 2024 | 208 Okunma