Uğur Meleke Hürriyet Gazetesi

Kimse santrfor oynamak istemiyor

90’lar-2000’ler doğumlu bu yeni jenerasyonun çok azı stoper ya da santrfor olmak istiyorlar. Kimse büyük risk almak istemiyor, herkes orta sahada bir yerlerde olmayı tercih ediyor! Almanlar’ın harika bir nesli var, ama aralarında ideal...

20 Haziran 2018 | 346 okunma

90’lar-2000’ler doğumlu bu yeni jenerasyonun çok azı stoper ya da santrfor olmak istiyorlar. Kimse büyük risk almak istemiyor, herkes orta sahada bir yerlerde olmayı tercih ediyor!

Almanlar’ın harika bir nesli var, ama aralarında ideal bir santrfor yok. Werner için bu turnuva çok erken, Gomez için de sanki biraz geç. Portekizliler Ronaldo’yu santrfora devşirerek kullanıyorlar. Fransızlar, Griezmann gibi multi-fonksiyonel bir forveti en uçta tercih ediyorlar. Brezilya, Tite gelip Jesus montajını yapana kadar uzunca bir süre santrfor sıkıntısı çekmişti. İtalyanlar da, Euro 2016’ya orta sınıf bir Brezilyalı’yı devşirerek gitmişlerdi. Futbolun devleri santrfor bulamıyor, çünkü yeni jenerasyon bu pozisyonu tercih etmiyor. Kimse stoper veya santrfor olmak istemiyor, kime sorarsanız orta sahada hünerlerini gösterme peşinde!

Bu tablo içinde dünkü Japon Milli Takımı, farklı bir yerde duruyor Dünya futbolunda. Ben bir Muto hayranıyım, Mainz’lı santrforu çağdaş futbolun 9 numara prototipi sayabilecek kadar beğenirim. Okazaki zaten Japon futbolu efsanesi. Ancak dün onların önünde tercih edilen Osako da muhteşem bir top oynadı Kolombiya karşısında. Olağanüstü çalışkandı, baskıda liderdi, top saklamada ve dağıtmada eşsiz bir performans ortaya koydu. İyi futbolunu golle de süsledi sonunda.

Japonlar, çalışkan ve sabırlı milletlerinin küçük bir demosu gibi oynadı dün Kolombiya karşısında. Sınırlarını bilen, soğukkanlı bir futbol. Umarım Süper Lig’e Nagatomo gibi birçok Japon oyuncu gelir; Muto gelir, Haraguchi gelir, hatta Rusya’da olmayan Kiyotake gelir de bu çalışkan milletin çalışkan futbolcularını daha yakından izleriz hepimiz.

GÖNÜLLÜLERLE DERTLEŞTİK

Her büyük turnuvada olduğu gibi Rusya’da da yükün büyüğünü gönüllüler çekiyor. Kimisi stat içi yol gösteriyor, kimisi metroya yönlendiriyor, kimisi yeme-içmenize ön ayak oluyor. Binlerce gönüllü, onlarca farklı görev ifa ediyorlar Rusya’da. Daha önce kötü organizasyon tecrübelerim oldu, Güney Afrika’ya gidememiştim ama Euro 2012’de Ukrayna’daki kargaşayı yaşadım mesela. Ama Rusya’nın Ukrayna’dan aşağı kalır yanı olmayınca, konuyu gönüllülerle konuşmak istedim. İlk konuştuğum gönüllüler, kendilerine sağlam bir sözleşme imzalattıklarını ve tecrübelerini kimseyle paylaşamayacaklarını söylediler. Ama Fan Zone’da bir grup gönüllüyle (futbol maçlarına katılmak yoluyla) arkadaş olup dertleşme fırsatı buldum.

Doğal olarak bu işten para kazanmıyorlar. Çorabından montuna kadar, birer takım kıyafet verilmiş gençlere. Bazıları günde 8 saatten fazla çalışıyorlar (11-12 saat çalışan var). Yalnız işleri 8 saati geçenler, 2 öğün yemek yiyebiliyorlarmış.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muleka’nın yerinde Halim Okta olsaydı! 04 Mayıs 2024 | 216 Okunma 35 puanlık farkı doğrulayan derbi 28 Nisan 2024 | 294 Okunma Derbide sonucu iştah belirleyecek 27 Nisan 2024 | 155 Okunma Fenerbahçe kendi kendini imha etti 24 Nisan 2024 | 3.257 Okunma Koç ve Kartal’ın dar vizyonlarının bedeli 23 Nisan 2024 | 513 Okunma