Tayfun Atay Cumhuriyet Gazetesi

İsmail Ağa’ nereye kayıyor?

“İsmail Ağa Nakşibendi cemaati, hayli fantastik bir girişimle Erzurum’da düzenlenen” 13. Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nde karşımızda zuhur etti.  İstanbul ve Bursa’dan geldiklerini belirten 32...

18 Şubat 2017 | 3.618 okunma

“İsmail Ağa Nakşibendi cemaati, hayli fantastik bir girişimle Erzurum’da düzenlenen” 13. Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nde karşımızda zuhur etti. 
İstanbul ve Bursa’dan geldiklerini belirten 32 cemaat mensubu, festivale katılan yabancı sporcu ve yöneticilere üç dilde (İngilizce, Fransızca, Rusça) basılmış Kur’an’lardan dağıtmak, böylece de “din-i mübîn-i İslâm”ı tanıtmak istemişler!.. 
Hoş mu hoş bir İslâmi misyonerlik faaliyeti yani… Ama nahoş karşılanmış. 
Polisin ve özel güvenlik görevlilerinin engellemesiyle çalışmayı yarıda kesmek durumunda kalmışlar. Uluslararası bir program olduğu için, güvenlik gerekçesiyle kendilerine izin verilmemiş. 
Bu noktada cemaatin bir strateji hatası yaptığını düşünenler çıkabilir. Diyebilirler ki böyle bir girişim, “Cübbeli”siz olmazdı!.. 
Öyle ya, Cübbeli Ahmet Hoca’nın bu cemaat bünyesinde yetişmiş en nadide değerlerden biri olmanın ötesinde, aynı zamanda en “spektaküler” (göze hoş gelen) ve magazinel figür olarak da seçkinleştiği malûm… 
O, adeta bir Nakşî pop-star… 
Ve nasıl sahilde bir tatil beldesinde, cübbeyi- sarığı çıkarıp tebdil-i kıyafet halde jet-ski sefası yaptıysa, Palandöken’deki festivalde de kayak pistinde döktürebilirdi. 
Böylece hem güvenlik görevlilerini neşelendirerek ikna edebilir, hem de yabancı katılımcıları hidayete erdirme yolunda kaleleri içten fethedebilirdi!.. 
Ama tabii böyle düşünebilecek olanlara da hatırlatmak gerekir ki Erzurum’a yol tutmuş İsmail-Ağa’cıların Cübbeli ile irtibat ve muhabbet içinde olduklarının garantisi yok. 
Çünkü İsmail Ağa denilen Nakşî kolu, halihazırda kendi içinde pare pare!.. 
Cemaatin kurucu ve kült şeyhi Mahmut Hoca çok yaşlı ve ağır hasta olup onun ardından şeyhliğe aday (Cübbeli’nin de aralarında bulunduğu) pek çok isim var. 

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kalacak bir türkü söyler gideriz 10 Eylül 2018 | 3.892 Okunma Kovboylar yetmez, kotu da yasaklayın! 05 Eylül 2018 | 3.534 Okunma Betona tapanların mabedi yapıldı 03 Eylül 2018 | 3.672 Okunma Bir insanlık ibadeti: Cumartesi Anneleri 20 Ağustos 2018 | 154 Okunma ‘Eşkıya’nın namusu Deniz’den soruldu! 15 Ağustos 2018 | 2.555 Okunma