Taha Akyol Karar Gazetesi

Taliban kafası ve Müslümanların tarih sorunu

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener (05 Aralık 2022) yazısında sosyal medyada olay yaratan ve çok konuşulan Taliban üyelerinin vitrin mankenlerinin kafalarını kestiği görüntülere ilişkin yorumlarda bulundu : Taliban’ın bu akıl almaz uygulamaları, inanmış bir Müslüman’ın önündeki zihniyet sorunlarını yansıtıyor

05 Ocak 2022 | 2.020 okunma

Taliban, mağaza vitrinlerinde alçıdan yapılmış kadın mankenlerinin başlarını koparıyor!.. Medyada başları koparılmış mankenlerin resimlerini görmüşsünüzdür.

Taliban’nın “İyiliği Emretme, Kötülüğü Men Etme Bakanlığı” böyle bir karar almış.

Biliyorsunuz bu bir ayet-i kerimedir. Kuran’ın bu ayetini Taliban doğru mu anlıyor? Nasıl anlamalı?..

Taliban geçenlerde müzik aletlerini parçalamıştı, bazı fetva kitaplarında Peygamberimiz zamanında bulunmayan müzik enstrümanların günah olduğu yazılıydı…?

Taliban geçen Ağustos’ta kadınların yanlarında erkek refakatçi olmadan uzak mesafeye seyahat etmelerini yasaklamıştı. Doğrusu, böyle bir hadis de vardır; öyleyse Taliban doğru mu yapıyor?

DERİNLERDEKİ SORUNLAR

Taliban’ın bu akıl almaz uygulamaları, inanmış bir Müslüman’ın önündeki zihniyet sorunlarını yansıtıyor: Dinî metinleri 21. Yüzyılın hayat şartlarında ve bilim boyutlarında nasıl anlayacağız?

Hele de kelam ve felsefe sorunları… İlahiyatçı Prof. Metin Özdemir hocamız, tarihteki Kelamcıların düşünme tarzını şöyle yazıyor:

“İnsandan çok Allah’ın zâtı ve sıfatlarıyla ilgilenmeye başlayınca, insanın özgürlük, yaratıcılık, özgüven ve hür teşebbüs gibi temel ihtiyaçlarını karşılama ve yetilerini güçlendirme noktasında yeni ve güçlü adımlar sergileyemediler. Böyle olunca da Müslüman dünyanın bireyleri büyük ölçüde özgüvenlerini kaybetti ve bunun sonucunda tamamen Batı’yı taklit etmeye ya da bütünüyle ondan nefret duymaya yöneldi.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diplomalı işsizler 19 Mayıs 2024 | 115 Okunma ‘İşten artmaz dişten artar’ 17 Mayıs 2024 | 1.011 Okunma Devletin çivisi 15 Mayıs 2024 | 3.405 Okunma Tasarruf paketi 14 Mayıs 2024 | 3.684 Okunma Siyasetin sınırı? 12 Mayıs 2024 | 583 Okunma